Kotleciki ziemniaczane z sosem z gąsek

Czy w Waszych rejonach pojawiły się w tym roku gąski? W moich rodzinnych stronach tak. Udało się ich troszkę uzbierać w tym roku.

Moja rodzina uwielbia zbierać i jeść grzyby. Cieszę się, że mamy łatwy dostęp do lasów obfitujących w grzyby. Gąski szczególnie lubi moja mama. Gdy tylko się pojawią to serwuje nam pierogi z gąskami oraz kasze jaglaną. A ja najczęściej przygotowuje z nich sos z dodatkiem słodkiej śmietanki. Dziś chcę Wam zaproponować taki sos jako dodatek do ziemniaczanych kotlecików. Ziemniaczane kotleciki to kotlety z ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę. Mogą stanowić samodzielny wegetariański posiłek. A mogą być też dodatkiem do mięsa.

SKŁADNIKI:

  • KOTLECIKI:
  • 500g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • dodatkowo:
  • 1 jajko,
  • Bułka tarta do panierowania,
  • Olej lub smalec do smażenia,
  • SOS Z GĄSEK:
  • 350g obranych i oczyszczonych gąsek,
  • 1 cebula,
  • Około 100ml wody,
  • 100g śmietany kremówki 36%,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 1 łyżka masła,

PRZYGOTOWANIE:

KOTLECIKI: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy. Dodajemy do nich jajko, koperek i szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Z ciasta ziemniaczanego odrywamy po kawałku i formujemy małe kotleciki (10 sztuk).

Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Jajko roztrzepujemy. Kotleciki maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Smażymy je na średnim ogniu na rumiano z obu stron.

Kotleciki podajemy z sosem grzybowym.

SOS Z GĄSEK: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Oczyszczone i umyte gąski siekamy w większą kostkę. Na patelni roztapiamy masło i szklimy cebule. Następnie dodajemy grzyby i smażymy razem kilka minut na średnim ogniu często mieszając aż cała woda z grzybów wyparuje. Wówczas dodajemy śmietankę i wodę, całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i do sosu dodajemy przez sitko 1 łyżeczkę mąki pszennej. Całość mieszamy i zagotowujemy. Sos powinien zgęstnieć.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Zazwyczaj używam gęstej śmietanki 36%. Przy użyciu śmietanki bardziej płynnej warto zredukować ilość dodanej wody lub zagęścić sos dodatkową mąką.

Kotleciki ziemniaczane z sosem z gąsek

Kotleciki ziemniaczane z sosem z gąsek





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź