Budyniowe placuszki twarogowe

Budyniowe placuszki twarogowe to takie mini serniczki z patelni. Bardzo szybkie do zrobienia. Trzeba je smażyć na wolnym ogniu i delikatnie obracać. Powinny być tylko delikatnie zarumienione na złoty kolor, wówczas smakują najlepiej. Podajemy je z owocami, oprószone obficie cukrem pudrem. To przepis na pyszne śniadanie. Po takim śniadaniu będziemy długo syci. Placuszki najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.

Zapraszam także na naleśniki budyniowe.

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 250g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g),
  • 1 czubata łyżka mąki migdałowej,
  • DODATKOWO:
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg rozgniatamy przez kilka minut widelcem.

Do miski wbijamy jajka. Dodajemy twaróg i cukier, mieszamy rózgą. Następnie dodajemy budyń i mąkę migdałową, mieszamy do połączenia.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy placki na rumiano z obu stron na wolnym ogniu. Obracamy je ostrożnie. Podajemy je z dodatkiem owoców, polane syropem klonowym lub oprószone pudrem, posypane płatkami migdałów.

Z tych proporcji wyjdzie około 14 placuszków.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Cukier można zastąpić ksylitolem.

Budyniowe placuszki twarogowe

Budyniowe placuszki twarogowe

Inspiracja





4 komentarzy

  1. Pyszne placuszki, dodatek budyniu daje niesamowity smak 😊

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakują ♥️

  2. Wczoraj robiłam z Pani przepisu placki z serka wiejskiego z bananem (świetne są!) a dzisiaj te i kolejny raz się nie zawiodłam Pani przepisem – te placuszki są mięciutkie i przepyszne!!! POLECAM :))

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ♥️ Cieszę się, że wszystko się udaje!

Zostaw odpowiedź