To super propozycja na placuszki dla najmłodszych, ale także dla dorosłych. Placuszki są malutkie, idealne do małej rączki, bo 1 placuszek powstaje z 1 łyżeczki surowego ciasta. Ciasto to zmiksowane świeże mango z mąką migdałową, pszenną i jajkiem. Mąkę pszenną możemy zamienić na mąkę owsianą. Smażymy je na minimalnej ilości tłuszczu. Placuszki wychodzą słodziutkie. Proponuję je podać z dodatkiem jogurtu. Na pewno Wam zasmakują.
SKŁADNIKI (1 porcja):
- 6 łyżek pulpy z mango,
- 2 łyżki mielonych migdałów (mąki migdałowej),
- 1 jajko,
- 5 łyżek mąki pszennej (lub 4 łyżki mąki owsianej)
PRZYGOTOWANIE:
Pulpa z mango to nic innego jak zmiksowany blenderem miąższ z mango.
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i mieszamy do połączenia. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Smażymy placki na rumiano z obu stron na wolnym ogniu (1 łyżeczka ciasta = 1 placuszek). Placki możemy podać z jogurtem naturalnym lub skyrem i dodatkowymi owocami. Życzę smacznego!
Uwaga:
- W przypadku użycia mąki owsianej masę na placki po wymieszaniu odstawiamy na 10-15 minut do zgęstnienia.
- Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową. Placki proponuję podać na drugie śniadanie z jogurtem naturalnym lub skyrem.