To pyszny dodatek do dań typu chińskiego. Na blogu znajdziecie już surówkę z kapusty, którą można także podać do dań orientalnych. Aczkolwiek ta jest dużo szybsza do przygotowania. Kluczowym składnikiem sosu jest słodki sos chili.
SKŁADNIKI:
- ½ główki kapusty pekińskiej,
- 1 mała marchewka,
- 1 mała cebula,
- SOS:
- 2 i ½ łyżki majonezu,
- 2 łyżki słodkiego sosu chili,
- 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę drobno szatkujemy. Marchewkę i cebulę obieramy. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy.
Kapustę przekładamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i wygniatamy chwilkę rękoma. Dodajemy składniki sosu i mieszamy. Surówkę doprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Życzę smacznego!