To moja kolejna wariacja na temat węgierskiego leczo. Zamiast kiełbasy do leczo użyłam wyłącznie boczku. Oprócz papryki użyłam także sporo cukinii. Wyszło naprawdę pyszne danie jednogarnkowe, które podałam z pieczywem. Leczo jest bardzo proste w przygotowaniu. Najdłuższą czynnością jest pokrojenie warzyw i mięsa. Jeśli się z tym uporamy to pozostaje nam tylko duszenie. Warzyw nie dusimy zbyt długo, aby pozostały jędrne, nie rozpadły się - dlatego cukinię dodałam później niż paprykę. Leczo lubię jeść najbardziej następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
Zobaczcie też moje inne propozycje na to węgierskie danie:
- Leczo tradycyjne,
- Leczo z mięsem mielonym,
- Leczo z fasolki szparagowej,
- Leczo z cukinii i bakłażana.
Choć leczo najbardziej kojarzy nam się z latem to zachęcam do jego przygotowywania przez okrągły rok.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 3 papryki,
- 3 cukinie (łącznie około 1kg),
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 400g wędzonego boczku,
- 1 puszki krojonych pomidorów(400g),
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- ¾ - 1 szklanki wody,
- Sól,
- Pieprz,
- Smalec do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w kostkę wielkości kostki papryki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
W dużym garnku rozgrzewamy smalec. Dodajemy cebule oraz boczek i smażymy razem około 10 minut często mieszając na średnim ogniu. Dodajemy czosnek i smażymy około 1 minutę. Następnie dodajemy paprykę. Smażymy razem mieszając przez około 5 minut. Dodajemy cukinię i smażymy 2 minuty.. Zalewamy całość pomidorami z puszki, wodą, dodajemy koncentrat oraz papryki: słodką i ostrą, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy razem około 10-15 minut, na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotujemy do miękkości warzyw. W między czasie doprawiamy do smaku i kilka razy mieszamy.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Możemy zrezygnować z podlewania dania wodą. My lubimy jak podczas duszenia powstaje dużo sosu.
2) Potrawę możemy wzbogacić dodatkiem kiełbasy (około 100g). Kroimy ją w kotkę i podsmażamy razem z boczkiem.