Łazanki z młodą kapustą i kiełbasą

Pewnie łazanki kojarzą Wam się głównie z potrawą wigilijną. Ale ja przygotowałam je ostatnio z młodą kapustą i kiełbaską. To nie pierwszy raz, gdy łączyłam makaron z młodą kapustą. Robiłam już m.in. makaron penne z młodą kapustą. Całe danie przygotujecie bardzo szybko. Najpierw musimy poszatkować kapustę i pokroić cebulę i kiełbasę. Następnie wszystko krotko smażymy, dusimy razem i na koniec łączymy z ugotowanym makaronem. Nie mogło zabraknąć w tej potrawie świeżego koperku.

Łazanki z młodą kapustą i kiełbasą

Łazanki z młodą kapustą i kiełbasą

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 1 młoda kapusta,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 szklanka wody,
  • 250g cienkiej kiełbasy,
  • 300g makaronu łazanki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,

PRZYGOTOWANIE:

Młodą kapustę drobno szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półtalarki. Koperek drobno siekamy. Makaron łazanki gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Poszatkowaną kapustę przekładamy do większego garnka. Zalewamy ją 1 szklanką wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz szczyptę soli i pieprzu, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wkładamy kiełbasę i cebulę i smażymy je na rumiano. Podsmażone składniki dodajemy do gotującej się kapusty i gotujemy razem jeszcze około 15-20 minut tzn. do miękkości kapusty.

Gdy kapusta jest już prawie gotowa to przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Chwilkę razem smażymy podlewając płynem z gotowania kapusty. Mieszamy i zawartość patelni dodajemy do kapusty. Kapustę zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy koperek oraz ugotowany makaron, mieszamy. Trzymamy jeszcze 1 minutę na ogniu.

Życzę smacznego 🙂





8 komentarzy

  1. Zdjęcia wyszły super. Miska emalia hit !

  2. Na zdjęciach łazanki wyglądają bardzo smakowicie, w rzeczywistości smakują pewnie jeszcze lepiej niż wyglądają 🙂

  3. Pyszne! Polecam serdecznie ❤️❤️❤️

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ?

  4. Pyszne! Zjadłam na obiad, a teraz wyjadam resztki prosto z garnka, bo ciężko się oprzeć temu smakowi. Zapisuję do kajetu – będzie powtórka ?

    • cukiereczek

      Asiu bardzo mi miło 😉

  5. Aga

    Robię już drugi raz z tego przepisu, wyszło super. Miał być obiad na dwa dni :/ a narzeczony zjadł wszystko w ten sam dzień haha

    • cukiereczek

      Aga cieszę się, że obojgu Wam smakuje, a raczej smakowało 😀

Zostaw odpowiedź