Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dzisiaj zapraszam na rabarbar zapieczony pod kruszonką, ale takiego rabarbaru z pewnością jeszcze nie jedliście. Możemy podawać go na ciepło lub na zimno. Świetnie smakuje z dodatkiem lodów i/lub bitej śmietany. Zwróćcie uwagę na użycie w przepisie płatków owsianych błyskawicznych, które są drobniejsze niż zwykłe płatki owsiane górskie. Kruszonka smakuje fenomenalnie. Jest bardzo słodka przez co przełamuje kwaskowatość rabarbaru. Mandarynki dodają fajnego egzotycznego smaku. Kruszonkę możemy wykorzystać do innych zapiekanych owoców. Wówczas proponuję zmniejszyć ilość cukru nawet o połowę.
SKŁADNIKI (12 porcji):
- 750g rabarbaru,
- ½ szklanki cukru,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 puszka mandarynek (312g),
- KRUSZONKA:
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
- 1 szklanka cukru trzcinowego (200g),
- ½ szklanki mąki,
- ½ łyżeczki soli,
- 125g zimnego masła,
- DO PODANIA:
- Lody.
- Bita śmietana,
PRZYGOTOWANIE:
Mandarynki odsączamy na sitku. Rabarbar dokładnie płuczemy i osuszamy. Rabarbar kroimy w 1-1,5cm kawałki. Naczynie żaroodporne 20x30cm smarujemy cienką warstwą masła.
Do miski wkładamy rabarbar. Dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy ze sobą. Rabarbar odstawiamy na 15 minut. Możemy go zamieszać 2-3 razy w tym czasie.
Przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy ze sobą płatki owsiane błyskawiczne, cukier oraz mąkę. Dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło. Masło rozcieramy palcami z suchymi składnikami aż składniki się połączą i otrzymamy kruszonkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy rabarbar. Na rabarbar wykładamy równomiernie mandarynki. Całość posypujemy kruszonką.
Rabarbar zapiekamy przez 40 minut. Gdyby kruszonka zaczęła się spiekać to przykrywamy ją folią aluminiową.
Życzę smacznego 🙂
Już wiem do czego wykorzystam rabarbar
Polecam!