Mus jabłkowy zapiekany pod kremem waniliowym

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dzisiaj przygotowałam dla Was niskokaloryczny deser o kremowym smaku. Deser łączy w sobie lekką waniliową piankę oraz jabłkowy mus. Należy go przygotować wcześniej, bo najlepiej smakuje mocno schłodzony. Powinien się chłodzić co najmniej 12 godzin. Oczywiście cukier możemy zastąpić miodem lub stewią. W przypadku użycia stewii kaloryczność jeszcze się zmniejszy. Warto zafundować sobie czasem taką zdrowszą słodycz, polecam 🙂

Oczywiście przygotowany przeze mnie deser jabłkowy znajdziecie w zakładce LICZYMY KALORIE. Zobaczcie jakie inne propozycje dietetycznych posiłków dla Was przygotowałam 🙂

Mus jabłkowy zapiekany pod kremem waniliowym

Mus jabłkowy zapiekany pod kremem waniliowym

SKŁADNIKI (5 porcji po 245kcal):

  • MUS JABŁKOWY:
  • 850g jabłek (4-6 sztuk),
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • Skórka starta z ½ cytryny,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru
  • KREM WANILIOWY:
  • 550ml mleka,
  • 1 laska wanilii,
  • 4 ziarna kardamonu,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 50g cukru brązowego (1/4 szklanki),

PRZYGOTOWANIE:

MUS JABŁKOWY: Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę. Przekładamy je do garnka, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dodajemy pozostałe składniki. Jabłka prażymy 20-30 minut często mieszając, aż się rozpadną i utworzą gęsty mus. Gotowy mus studzimy. Następnie rozkładamy go pomiędzy 5-6 kokilek do zapiekania. Powierzchnię musu dokładnie wyrównujemy. Używamy kokilek po pojemności 250-300ml.

KREM WANILIOWY: Do rondelka wlewamy mleko. Dodajemy przepołowią laskę wanilii i zmiażdżone ziarna kardamonu. Mleko zagotowujemy i dostawiamy do wystudzenia. Wówczas przelewamy je przez sitko. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Do miski wbijamy jajka i żółtka. Dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem na puszystą, jasną pianę. Dodajemy mleko i krótko miksujemy. Masę mleczną rozlewamy do kokilek wypełnionych musem jabłkowym. Zdejmujemy pianę z wierzchu. Kokilki wkładamy do foremki. Wlewamy gorącej wody tak, aby sięgała do połowy wysokości kokilek. Deser pieczemy około 45-50 minut. Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy deser z foremki. Studzimy go, a następnie chłodzimy w lodówce przez co najmniej 12 godzin.

Życzę smacznego  🙂


Uwaga:

1) Cała potrawa zawiera około 1230kcal. W tym:

  • węglowodany – 192g,
  • białko – 40g,
  • tłuszcz – 40g,
  • błonnik – 17g.

Proponuję podanie pięciu porcji po około 245kcal. To danie proponuję podać na deser lub drugie śniadanie lub przekąskę.

Mus jabłkowy zapiekany pod kremem waniliowym

Mus jabłkowy zapiekany pod kremem waniliowym





5 komentarzy

  1. Kasiu przepis zapisałam, bardzo lubię takie deserki 🙂 Cudnie wyglądają 🙂

  2. Ciekawy przepis na mus, chętnie spróbuję. Serdecznie pozdrawiam

  3. Taki deser w sam raz na weekend. Chyba muszę wypróbować na podwieczorek 😉

  4. Witam, do jakiej foremki wkłada się te kokilki, do której należy nalać wody? Czy chodzi Pani o formę do pieczenia?
    Pozdrawiam.

    • cukiereczek

      Magda tak, może być formą do pieczenia. Najlepsze będzie jednak duże naczynie żaroodporne ?

Zostaw odpowiedź