Takie a'la ziemniaczki prezentują się pięknie na talerzu, wniosą świeżość na Wasz stół.
- 1 cukinia,
- 1 jajko,
- ser feta 1/2 szklanki,
- koperek świeży posiekany 2 łyżki,
- maka 2 łyżki,
- bułka tarta 2/3 szklanki,
- mąka do obtoczenia,
- sól 1/2 łyżeczki,
- kminek 1/3 łyżeczki
Cukinię po odciśnięciu przekładamy do miski i dodajemy pokruszony ser feta, odmierzoną bułkę tartą, mąkę oraz posiekany drobno świeży koperek. Wsypujemy dodatkowo kminek, wbijamy jajko i ewentualnie doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy malutkie kuleczki, a następnie obtaczamy je w mące. "Ziemniaczki" smażymy na wolnym ogniu w głębokim oleju na złoty kolor. Po upieczeniu przekładamy je na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Życzę smacznego 😉