Cukiniowe “ziemniaczki”

Jeżeli znudziły Wam się "zwykłe" ziemniaki co powiecie na taki cukiniowy dodatek do obiadu?
Takie a'la ziemniaczki prezentują się pięknie na talerzu, wniosą świeżość na Wasz stół.
Ich wykonanie jest proste, ale pracochłonne. Zapewniam Was jednak, że pozytywnie Was zaskoczą, smakiem i wyglądem.
Podałam je pierwszy raz z pieczenią z mięsa mielonego. Sprawdzą się także jako samodzielny posiłek.
Składniki:
  • 1 cukinia,
  • 1 jajko,
  • ser feta 1/2 szklanki,
  • koperek świeży posiekany 2 łyżki,
  • maka 2 łyżki,
  • bułka tarta 2/3 szklanki,
  • mąka do obtoczenia,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • kminek 1/3 łyżeczki
Przygotowanie:
 
Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki (nie obieramy), usuwamy pestki i ścieramy ją na małych oczkach tarki. Odlewamy powstały podczas ścierania sok, solimy ją 2 szczyptami soli i odstawiamy na kilkanaście minut, a następnie ponownie odciskamy powstały sok.

Cukinię po odciśnięciu przekładamy do miski i dodajemy pokruszony ser feta, odmierzoną bułkę tartą, mąkę oraz posiekany drobno świeży koperek. Wsypujemy dodatkowo kminek, wbijamy jajko i ewentualnie doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy malutkie kuleczki, a następnie obtaczamy je w mące. "Ziemniaczki" smażymy na wolnym ogniu w głębokim oleju na złoty kolor. Po upieczeniu przekładamy je na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Życzę smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź