Śniadaniowe ciastka jaglane z jabłkiem

Śniadaniowe ciastka jaglane robiłam już na wytrawnie: z papryką i cukinią oraz z dynią, fetą i suszonymi pomidorami. Postanowiłam przygotować je także na słodko. Takie ciastka to pomysł na pełnowartościowe śniadanie na słodko. Możemy do przygotowania takich ciastek wykorzystać kaszę jaglaną, która została nam obiadu. Zamiast rodzynek możemy użyć żurawiny. Jeśli nie macie akurat w domu banana to dajcie zamiast niego 1 jajko więcej.

Śniadaniowe ciastka jaglane z jabłkiem

Śniadaniowe ciastka jaglane z jabłkiem

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 104g kaszy jaglanej (8 łyżek),
  • 1 jajko,
  • 1 jabłko,
  • 1 mały banan (po obraniu 90g),
  • 1 duża łyżka rodzynek (20g),
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • Szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Zagotowujemy wodę w czajniku. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię. Patelnię wstawiamy na średni gaz i prażymy kaszę kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy poczujemy orzechowy zapach to wyłączamy gaz. Kaszę wysypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. W rondelku zagotowujemy wodę (około 350ml) ze szczyptą soli. Wrzucamy kaszę na wrzątek i gotujemy do miękkości (około 15-20 minut). Takie prażenie kaszy i przelanie jej wrzątkiem ma na celu pozbycie się goryczki. Kaszę po ugotowaniu studzimy. Najlepiej kaszę jest ugotować dzień wcześniej.

Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Banana obieramy i rozgniatamy widelcem.

Do miski wkładamy ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, banana, rodzynki i cynamon. Mieszamy do połączenia. Z masy formujemy płaskie placki i układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Jeśli masa będzie się bardzo kleiła to dodajmy 1 łyżkę bułki tartej.

2) Z podanych porcji wyjdzie około 12-14 ciastek.

Śniadaniowe ciastka jaglane z jabłkiem

Śniadaniowe ciastka jaglane z jabłkiem





4 komentarzy

  1. 104 g kaszy przed ugotowaniem? 🙂

    • cukiereczek

      Weronika tak 🙂 Można odmierzyć na łyżki 🙂

  2. Hej, przed chwilą zrobiłam ciastka, zamiast banana (nie miałam) dałam zaproponowane jajko, ale masa była zbyt luźna, jak ciasto ziemniaczane, dodałam słonecznik i orzechy ale to wciąż nie zagęściło więc dodałam płatki jaglane. Trochę pomogło i porcja ciasta się nie rozpływała. Nakładałam gałkownicą i spłaszczałam szklanką, co jakiś czas maczaną w wodzie.
    Trudno nazwać to co wyszło ciastkami, bardziej plackami tyle że pieczonymi. Może coś zrobilam zle??
    Mimo wszystko to co wyszło też jest smaczne, choć mogłyby byc trochę słodsze ale to kwestia gustu 🙂
    Dziękuję za przepis i pewnie jeszcze nie raz skorzystam z innym pomysłow.

    • cukiereczek

      Tak, to są takie bardziej placki ? Ciastka śniadaniowe to taka umowna nazwa. Może kasza była ugotowana zbyt luźno dlatego masa wyszła rzadka?

Zostaw odpowiedź