Krupnik to tradycyjna polska zupa, której głównym składnikiem jest kasza jęczmienna. Lubię ją przygotowywać na mięsie drobiowym wówczas jest "lżejsza". Niektórzy przygotowują ją na żeberkach. Zupę możemy przygotować także na rosole. Wówczas nie potrzebujemy już mięsa, a warzywa i kaszę po prostu gotujemy na rosole do miękkości. Krupnik podajemy sam lub z dodatkiem pieczywa.

Na blogu możecie znaleźć także inną wersję krupniku - krupnik przygotowany na mięsie wołowym.

SKŁADNIKI:

  • 1 udko z kurczaka lub 2 skrzydełka z kurczaka,
  • 6-8 szklanek wody,
  • 100g kaszy jęczmiennej perłowej,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • Kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Mięso płuczemy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około pół godziny. Podczas gotowania zbieramy szumowiny.

W tym czasie warzywa obieramy i kroimy: marchewkę w półtalarki, cebule w drobną kostkę, a seler, pietruszkę i ziemniaki w kostkę.

Do mięsa dodajemy wszystkie warzywa, kaszę jęczmienną i dużą szczyptę soli. Gotujemy razem około 30-40 minut tzn. do momentu aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.

Zupę podajemy samą lub z pieczywem.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Mięso można obrać z kości i dodać do zupy.

Krupnik

Krupnik





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź