Sezon na truskawki powoli dobiega ku końcowi. Nie mogło oczywiście zabraknąć pierogów z truskawkami 🙂 Ale to nie są zwykłe pierogi z truskawkami – te pierogi przygotowałam z ciasta serowego. Ciasto jest mięciutkie, delikatne w smaku, smakuje jeszcze lepiej niż zwykłe ciasto. Na pewno rozsmakują się w nich dzieci i dorośli.
SKŁADNIKI:
-
CIASTO:
-
300g białego sera mielonego,
-
1 jajko,
-
1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania stolnicy,
-
1 łyżka miękkiego masła,
-
Szczypta soli,
-
NADZIENIE:
-
250g truskawek,
-
Cukier,
-
DO PODANIA:
-
Truskawki i listki mięty,
-
Miód lub syrop klonowy
-
Śmietanka i cukier,
-
Bułka tarta zrumieniona na maśle
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE: Truskawki płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy je w mniejszą kostkę.
CIASTO: Do miski wkładamy ser, masło, dodajemy jajko i mieszamy do połączenia. Stopniowo dodajemy mąkę zagniatając ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i cienko rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy szklanką koła. Na każdym krążku umieszczamy 1 łyżeczkę pokrojonych truskawek oraz ¼ łyżeczki cukru. Pierogi dokładnie zlepiamy formując kształt pieroga. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Pierogi wrzucamy na wrzątek. Gdy wypłyną gotujemy je 1 minutę i wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej.
Podajemy je na ciepło polane stopionym masłem lub śmietanką i posypane cukrem. Drugim sposobem jest podanie ich ze zrumienioną na maśle bułką tartą. Możemy podać je także polane syropem klonowym lub miodem ze świeżymi truskawkami.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
-
Jeśli ciasto będzie się kleiło to dosypujemy więcej mąki.
-
Najlepiej użyć twarogu i go zmielić lub użyć mielonego twarogu dobrej jakości.
-
Pierogi zlepiamy i od razu gotujemy, bo truskawki szybko puszczają sok.
świetne pierogi 🙂
Dziękuję Aniu i polecam 🙂
Bardzo apetyczne danie – pięknie sfotografowane 🙂
Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂