Ciasto na pierogi – przepis podstawowy

Najważniejsze w pierogach jest dobre ciasto. Moje wychodzi idealne, elastyczne i miękkie po ugotowaniu. Nie szukałam długo przepisu na dobre ciasto ponieważ moja mama takie robiła :) Kiedy zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem zapragnęłam pewnego dnia przygotować pierogi. Zadzwoniłam do mamy, aby podała mi swój przepis na ciasto. I ten przepis jest ze mną do dnia dzisiejszego. Jest to przepis na ciasto z olejem. Sekretem udanego ciasta jest jego “odpoczywanie”.




Ciasto na pierogi – przepis podstawowy

Ciasto na pierogi – przepis podstawowy

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki,
  • 1 łyżka oleju,
  • Szczypta soli,
  • ciepła woda (około ½ szklanki),

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto.

Ciasto na pierogi

Do miski wsyp mąkę i wlej olej.

Ciasto na pierogi – przepis podstawowy

Stopniowo wlewaj letnią wodę.

Ciasto na pierogi – przepis podstawowy

Do ciasta stopniowo wlewaj wodę i zagniataj ciasto.

Ciasto na pierogi – przepis podstawowy

Ciasto zrobi się bardziej zwarte.

Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne.

Ciasto na pierogi – przepis podstawowy

Ciasto zagniatamy na stolnicy.

Ciasto na pierogi – przepis podstawowy

Ciasto zacznie zmieniać konsystencję.

Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 15-30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto jest już gotowe.

Ciasto na pierogi – przepis podstawowy

Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 15-30 minut, aby odpoczęło.

Ciasto na pierogi – przepis podstawowy

Ciasto jest gotowe.

Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 3mm i większą szklanką wycinamy koła.

Ciasto rozwałkowujemy na placek

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.

Ciasto na pierogi - przepis podstawowy

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.

Na każdym kole układamy porcję nadzienia i zlepiamy pierogi.

Pierogi z serem

Na każdym kole układamy porcję nadzienia.

Ciasto na pierogi - przepis podstawowy

Pierogi, które już ulepimy trzymamy pod ściereczką, aby się nie zsychały.

Ciasto na pierogi - przepis podstawowy

Ulepione pierogi układamy na podsypanej mąką stolnicy lub deseczce.

Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia.

Życzę smacznego :-)

Uwaga:

1) Z podanych proporcji wychodzi około 15-20 pierogów.

2) Pierogi, które już ulepimy trzymamy pod ściereczką, aby się nie zsychały.

3) Gotowe ulepione pierogi układamy na podsypanej mąką stolnicy lub deseczce.

4) Ciasto, z którym aktualnie nie pracujemy, przechowujemy zawinięte w folię, aby się nie zsychało.

5) Jeśli zostanie nam ciasta do zawijamy je w folię i przechowujemy w lodówce do 2-3 dni.

Nie macie pomysłu na farsz do pierogów? Polecam moje pierogi na słodko i na wytrawnie.

8 komentarzy

  1. Ja też robię ciasto z olejem, jest najlepsze :) Ja zawsze robię na oko :) Nie wiedziałam, że ciasto musi odpoczywać, spróbuję tak zrobić

    • cukiereczek cukiereczek

      Jak ciasto odpocznie to lepiej się z nim pracuję, polecam wypróbować ;)

      • A jajek się nie daje?

        • cukiereczek cukiereczek

          Nie, do ciasta wystarczy dodać tylko olej.

  2. To ciasto jest wspaniałe! udały mi się pierwsze pierogi w życiu :) :) :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo się cieszę! :)

  3. pierogi wyszły bardzo dobre polecam

  4. Pierwszy raz robiłam pierogi, wyszła takie dobre :) Teraz juz zawsze bede robila tylko z tego przepisu,dziekuje :)

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij