Pierogi ruskie zna pewnie każdy. To sztandarowa potrawa barów mlecznych. Główne składniki farszu ruskiego to ugotowane ziemniaki i twaróg. Są szybkie i tanie w przygotowaniu. Podajemy je ze smażonym boczkiem, smażoną cebulą i kwaśną śmietaną.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- CIASTO:
- 375g mąki,
- 1 i ½ łyżki oleju,
- Około ½ - ¾ szklanki letniej wody,
- NADZIENIE RUSKIE:
- 250g twarogu półtłustego,
- 250g ugotowanych ziemniaków,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka oleju,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka papryka,
- DODATKOWO:
- 100g boczku wędzonego,
- 1 mała cebula,
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE RUSKIE: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Podsmażoną cebulę, ser i ziemniaki mielimy raz w maszynce do mielenia mięsa. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 15-30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto jest już gotowe.
Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje nadzienia i zlepiamy pierogi.
Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 1-2 minuty od wypłynięcia.
Boczek wędzony drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na suchą patelnię wkładamy boczek z cebulą i smażymy na rumiano.
Pierogi podajemy same lub z dodatkiem kwaśnej śmietany, podsmażonego boczku z cebulą i szczypiorku.
Życzę smacznego!