Ostatnio dodane przepisy

Ostatnie przepisy

  • Schab w sosie własnym

    To najprostszy sposób na przygotowanie schabu. Schab wcale, a wcale nie wychodzi suchy, ale soczysty i pyszny. Pasuje idealnie do ziemniaków, kopytek, klusek śląskich czy kasz. Do jego przygotowania użyłam tylko podstawowych przypraw: soli, pieprzu, liścia…

    Czytaj więcej
  • Pudding chia z musem truskawkowym

    Deser chia z musem truskawkowym nie zawiera cukru, a mimo to jest słodki. Jest bardzo zdrowy, zawiera dużo błonnika; sprawi, że będziemy długo syci. Polecam go osobom dbającym o linię. Warto wzbogacić swoją dietę o nasiona…

    Czytaj więcej
  • Pączki z mango i kokosem

    Do Tłustego Czwartku jeszcze troszkę czasu zostało, ale mnie naszła chęć na pączki. Gdy za oknem jest ponura jesień i temperatura jest niska od razu mam większą ochotę na smażenie racuchów, pączków i faworków. W "Weekendowej…

    Czytaj więcej
  • Placki ziemniaczane

    Placków ziemniaczanych chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Są one szeroko znane i lubiane w całym kraju. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy zetrzeć ziemniaki, odcisnąć je, dodać jajko i odrobinę mąki i gotowe. Możemy przejść do…

    Czytaj więcej
  • Szybka zupa fasolowa

    Jeśli robiliście już moją szybką fasolkę po bretońsku to czas na zupę. Czemu szybka? Bo przygotowana z fasoli z puszki. Nie musimy już tracić czasu na gotowanie fasoli, a także pamiętać o jej namoczeniu dzień wcześniej.…

    Czytaj więcej
  • Nalewka cytrynowo-kawowa

    Nie sądziłam, że połączenie kawy i cytryny tak mi zasmakuje. Gdy spróbowałam tej nalewki w gościach to od razu poprosiłam o przepis. Jest rozgrzewająca i pyszna. Robi się ją dość szybko i prosto. Należy tylko wcisnąć…

    Czytaj więcej
  • Leśny Mech

    Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto z kremem. Leśny mech to pyszny szpinakowy biszkopt przełożony kremem śmietankowym, oprószony pestkami granatu. Szpinak jest niewyczuwalny w smaku, a dzięki niemu ciasto ma piękny zielony kolor.…

    Czytaj więcej
  • Naleśniki zapiekane z serem, brzoskwiniami i malinami

    To kolejny pomysł na naleśniki zapiekane z serem. Na blogu znajdziecie już: naleśnikowe oczka, naleśniki zapiekane z serem pod śmietaną, naleśniki zapiekane z serem i jagodami. Takie naleśniki sprawdzą się na deser, a także na obiad…

    Czytaj więcej
  • Sałatka makaronowa z kabanosem

    Przepis na tę sałatkę dostałam od koleżanki ze studiów Agnieszki. Bardzo często przynosiła ją na uczelnię i owa sałatka zapadła mi w pamięć. Sałatka jest sycąca i pyszna, a przygotowuję się ją błyskawicznie. Wśród składników znajdziecie:…

    Czytaj więcej
  • Muffinki dyniowe z kremem nutellowym i powidłami

    Nowy tydzień rozpoczynamy na słodko - zapraszam na pyszne dyniowe muffinki. Dynię łączyłam już zarówno z nutellą, jak i z powidłami śliwkowymi. Tym razem skusiłam się na oba składniki jednocześnie. Krem czekoladowo-orzechowy współgra wspaniale z powidłami…

    Czytaj więcej
  • Ciasto krówka bananowa na krakersach

    Czas na kolejną porcję słodkości w ramach "Weekendowej Cukierenki" 🙂 Dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasto bez pieczenia, które przygotujecie w kilkanaście minut. Jest to połączenie dwóch znanych ciast: 3 bit i banoffe pie. Składa się…

    Czytaj więcej
  • Parmezanowe frytki z cukinii

    Jeśli zastanawiacie się co jeszcze możecie przygotować z cukinii to wypróbujcie mój przepis na frytki z cukinii. Cukinia ma wszechstronne zastosowanie - na słodko i na wytrawnie. Frytki z cukinii są pyszne i chrupiące. Do ich…

    Czytaj więcej
  • Leczo z cukinią i boczkiem

    To moja kolejna wariacja na temat węgierskiego leczo. Zamiast kiełbasy do leczo użyłam wyłącznie boczku. Oprócz papryki użyłam także sporo cukinii. Wyszło naprawdę pyszne danie jednogarnkowe, które podałam z pieczywem. Leczo jest bardzo proste w przygotowaniu.…

    Czytaj więcej
  • Sznycle schabowe gotowane w sosie prawdziwkowym

    Schab przygotowany w ten sposób wprost rozpływa się w ustach. Jest kruchy i mięciutki. Schabu nie rozbijamy i nie obsmażamy, ale dodajemy prosto do bulionu. Dzięki temu danie jest proste i szybkie do przygotowania. Do sosu…

    Czytaj więcej
  • Szarlotka z bitą śmietaną

    Gdy za oknem mamy piękną polską złotą jesień to chętniej sięgamy po lżejsze ciasta. I takie ciasto dzisiaj Wam prezentuje w ramach "Weekendowej Cukierenki". Szarlotka z bitą śmietaną nazywana jest także szarlotką królewską. Składa się z…

    Czytaj więcej
  • Kasza jaglana zapiekana z jabłkami

    Każdy z nas zna ryż zapiekany z jabłkami. Niejednej osobie ta potrawa właśnie kojarzy się z dzieciństwem. To bardzo znane danie kuchni polskiej unowocześniłam zastępując ryż kaszą jaglaną. Dzięki temu potrawa jest bardziej wartościowa. Kaszę jaglaną…

    Czytaj więcej
  • Rogaliki dyniowe z nutellą

    Na blogu znajdziecie m.in rogaliki marchewkowe. Czas więc na rogaliki dyniowe. Rogaliki z dodatkiem dyniowego puree mają piękny słoneczny kolor, są niezwykle mięciutkie i puchate.  Będą idealne na śniadanie, a także deser. Jako nadzienie wykorzystałam nutellę,…

    Czytaj więcej
  • Pulpeciki w sosie pomidorowym z koperkiem

    Jakiś czas temu przygotowałam sznycle z szynki wieprzowej w sosie pomidorowym z koperkiem. Postanowiłam w ten sam sposób przygotować pulpeciki. I powiem Wam, że wyszły pyszne. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody i ogórkiem konserwowym. Świetnie…

    Czytaj więcej
  • Sernik z kremem z marakui

    Choć na blogu znajdziecie mnóstwo serników to dziś częstuję Was kolejnym w ramach "Weekendowej Cukierenki" 🙂 Jest to dość klasyczny sernik. Część sera zastępujemy w nim jednak serkiem mascarpone dzięki temu jest bardziej kremowy. Po upieczeniu…

    Czytaj więcej
  • Krem z marakui (Passionfruit curd)

    Tym razem w "Weekendowej Cukierence" pojawiają się smaki egzotyczne. Jestem wielką fanką marakuji. Ma ona wszechstronne zastosowanie. A gdy spróbowałam po raz pierwszy tego kremu zakochałam się w nim tak jak w kremie cytrynowym (lemon curd).…

    Czytaj więcej
  • Drożdżowe ślimaczki serowo-budyniowe z rodzynkami

    To ulubione bułeczki mojego męża. Był czas, że piekłam je co tydzień na weekend, bo mąż tak o nie prosił. Nazwał je nawet po swojemu, dość pieszczotliwie: krejzolki 🙂 Ciasto drożdżowe jest mięciutkie i puszyste, a…

    Czytaj więcej
  • Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

    Pyszna sezonowa zupa z orientalną nutą. Przygotowuję się ją bardzo szybko. Jest kremowa i rozgrzewająca. Co roku staram się, oprócz znanych nam zup, przygotować nowe smaki dyniowej. I tak na blogu możecie znaleźć: Krem z dyni…

    Czytaj więcej
  • Gołąbki bez zawijania

    Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, którą większość z nas uwielbia. Dziś mam dla Was przepis na gołąbki bez zawijania tzn. kapustę siekamy i dodajemy "do środka". Co więcej gołąbków nie gotujemy, ale pieczemy. W uproszczeniu możemy…

    Czytaj więcej
  • Cynamonowe ciasteczka dyniowe (Pumpkin Snickerdoodles)

    Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuję pyszne ciasteczka z dodatkiem dyniowego puree. Snickerdoodles to ciasteczka cynamonowe wywodzące się prawdopodobnie z kuchni niemieckiej (niektóre źródła przypisują ich pochodzenie kuchni angielskiej). Na blogu znajdziecie już m.in. babeczki inspirowane ciasteczkami…

    Czytaj więcej
  • Owsianka jogurtowa z brzoskwinią

    Owsianka to pomysł na pyszne i pełnowartościowe śniadanie. Znajdziecie ich na blogu całkiem sporo, bo bardzo je lubimy w rożnych wersjach. Owsiankę możemy przygotować na 3 sposoby: gotowaną - czyli płatki owsiane gotujemy na mleku (lub…

    Czytaj więcej
  • Kaszotto z papryką, cukinią i kurczakiem

    To pyszne i zdrowe danie obiadowe. Mamy tu same dobre składniki: dużo warzyw, chude mięso z kurczaka oraz zdrową kaszę. Całe danie jest niezwykle sycące, kremowe i fajnie przyprawione. Super się odgrzewa. Dodatkowo wzbogaciłam je serem…

    Czytaj więcej
  • Sałatka z batatami, granatem i awokado

    Ta pyszna sałatka powstaje z połączenia egzotycznych owoców i warzyw: batatów, awokado i granatu. Jest naprawdę smaczna i sycąca, a przy tym orzeźwiająca. Samo przygotowanie sałatki jest bardzo szybkie i proste. W czasie, gdy pieką się…

    Czytaj więcej
  • Murzynek z kremem malinowym

    Murzynek to bardzo znane i lubiane ciasto w naszym kraju. Robi się je bardzo szybko. Jest puszyste, a kropkę nad i stanowi polewa. Przełożyłam go pysznym kremem malinowym. Spróbujcie go w takiej odsłonie, bo smakuje wyśmienicie.…

    Czytaj więcej
  • Pierogi z grzybami

    Nie może ich zabraknąć jesienią w mojej kuchni. Szkoda, że grzybów w tym roku jest jak na lekarstwo 🙁 Bądźmy jednak dobrej myśli - może wreszcie pokaże się ich więcej. Udało nam się z mężem uzbierać…

    Czytaj więcej
  • Karkówka z solanki

    Moczenie mięsa w wodzie z solą to bardzo popularna metoda przygotowania domowej wędliny. Zasada jest taka, aby na 1 l wody dać 2 łyżki soli. Karkówkę najpierw obsmażamy, aby zatrzymać w niej soki, a następnie pieczemy…

    Czytaj więcej

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij