Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Jeszcze przez kilkanaście dni będziemy się cieszyć smakiem tych wiosennych nowalijek. Ze szparagów można wyczarować przeróżne potrawy: na śniadanie, obiad czy kolację. Dzisiaj dzielę się z Wami pomysłem na szybki obiad (prawie) z jednej patelni z kurczakiem i makaronem w kremowym sosie. Ponieważ szparagi bardzo szybko się gotują to obiad będzie na stole w mniej niż pół godziny od momentu przygotowania.
TUTAJ znajdziesz więcej pomysłów na dania ze szparagami.
Zaczynamy od przygotowania mięsa. Mięso pokrój na filety, oprósz przyprawami i podsmaż. Gdy lekko przestygnie to pokrój je na kawałki. Lubię ten sposób przygotowywania mięsa, bo jest wówczas bardziej soczyste i aromatyczne niż zwykła pierś z kurczaka pokrojona i podsmażona. Następnie usuń ze szparagów stwardniałe końcówki i pokrój je w kawałki. Podsmaż krótko szparagi, dodaj śmietankę i zagotuj. Teraz czas na pesto. Na sam koniec dodajemy kurczaka, parmezan i gotowe! Mieszamy z ugotowanym makaronem i cieszymy się tym pysznym smakiem. Smacznego!
Przepis ten jest odpowiedni również dla osób z cukrzycą ciążową. Nie jest co prawda dietetyczny, bo mamy tutaj śmietankę i parmezan, ale wspaniale urozmaici tygodniowe obiady. Oczywiście tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem pełnoziarnistym.
Więcej przepisów na szybkie obiady
- Spaghetti carbonara
- Makaronowa patelnia z mięsem mielonym i papryką
- Kurczak pomidorowo-śmietanowy z makaronem
- Makaron z boczkiem i fasolką szparagową
To pyszne danie jednogarnkowe, które przygotujesz w max pół godziny. Szparagi tylko krótko smażymy dlatego pozostaną chrupiące i soczyste.
Kurczak w sosie pesto ze szparagami
Składniki (4 porcje):
- 450g piersi z kurczaka,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- czosnek,
- 1 pęczek szparagów (500g),
- 300g śmietany kremówki,
- 3 i 1/2 łyżki pesto (70g),
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- olej do smażenia,
- DO PODANIA:
- 350g makaronu rurki,
- świeżo starty parmezan
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze fileciki. Każdy z nich oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Jeśli mamy czas to mięso warto zamarynować dzień wcześniej. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy mięso na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Wyjmujemy je na talerz i pozwalamy odpocząć przez 5 minut. Po tym czasie każdy filecik kroimy w ukośne plastry.
Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki. Poruszamy szparagiem, a on sam złamie się w odpowiednim miejscu. Następnie szparagi kroimy w ukośne 2-3 cm kawałki.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zachowujemy około pół szklanki wody z gotowania makaronu.
W większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy szparagi i smażymy je na średnim ogniu przez 2 minuty co jakiś czas mieszając. Wlewamy śmietanę kremówkę, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy razem 1 minutę. Następnie dodajemy pesto i mieszamy.
Kolejno wkładamy pokrojone mięso i danie gotujemy jeszcze 1 minutę. Gdyby sos był za gęsty to dodajemy odrobinę wody pozostawionej z gotowania makaronu. Na sam koniec dodajemy ugotowany makaron i parmezan. Mieszamy do dobrego połączenia. Makaron powinien ładnie pokryć się sosem.
Podajemy od razu posypując każdą porcję dodatkowym parmezanem.
* Jeśli danie chcemy odgrzewać następnego dnia to nie mieszamy makaronu z sosem, ale przechowujemy je oddzielnie.
Uwielbiam makaron, także na pewno wykorzystam ten przepis!
Bardzo polecam ♥️