Moczenie mięsa w maślance to mój sekretny przepis na soczystego kurczaka. Przetestowałam ten sposób przygotowywania mięsa już kilka razy przygotowując nuggetsy z kurczaka. Tym razem przygotowałam mięso tak, aby podać je na obiad. A więc mięso kroimy tak jak na kotlety (możemy je lekko rozbić). Oprószamy je przyprawami i zalewamy maślanką. Kotletów nie smażymy, ale pieczemy w piekarniku. Nie potrzeba już użycia jajka. Panierka przyklei się do maślanki. Kotlety świetnie smakują podane z zieloną sałatą i pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami. Ale ziemniaki też się tutaj świetnie sprawdzą.
SKŁADNIKI(6 sztuk):
-
1 podwójna pierś z kurczaka,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Słodka i ostra papryka,
-
1-1,5 szklanki maślanki,
-
200g płatków kukurydzianych
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na cienkie kotlety. Oprószamy ją przyprawami. Mięso zalewamy maślanką, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Maślanka powinna zakryć mięso.
Płatki kukurydziane wkładamy do woreczka i kruszymy na drobno za pomocą wałka.
Kotlety z kurczaka wyjmujemy z maślanki i od razu obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy je około 20 minut w 180 stopniach, aż do zarumienia.
Życzę smacznego 🙂