Mięsno-pieczarkowe oponki

Kotlety mielone nie muszą być nudne :) Zwykłe mielone, ale podane w nietuzinkowy sposób, na pewno zachęcą do ich zjedzenia. Dzięki dodatkowi pieczarek mielone są jeszcze bardziej soczyste. Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką. Przygotuj je na obiad i zaskocz rodzinę, efekt murowany :) Polecam!


SKŁADNIKI:

  • 300g pieczarek,
  • 500g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 czerstwe kajzerki,
  • 2 jajka,
  • Bułka tarta
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na grubych oczkach tarki (lub kroimy w drobną kostkę). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy pieczarki. Cała woda powinna odparować. Pieczarki studzimy. Kajzerki namaczamy w wodzie. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Do miski wkładamy mięso mielone, 1 łyżkę bułki tartej, cebulę, odciśnięte bułki, pieczarki i jajka. Masę mięsną mieszamy i doprawiamy do smaku. Dużą deskę oprószamy bułką tartą i wykładamy na nią masę mięsną na grubość około 1-1,5cm. Szklanką i kieliszkiem wykrawamy oponki. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron.



Gdyby masa mięsna była zbyt „luźna” dodajemy więcej bułki tartej. Najlepiej użyć szklanki o średnicy około 8-9cm.
Smacznego :)

1 Komentarz

  1. Robiłam różne mielone ale o takim kształcie bym nawet nie pomyślała. Super na pewno wykorzystam.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij