Mięsno-pieczarkowe oponki

Kotlety mielone nie muszą być nudne 🙂 Zwykłe mielone, ale podane w nietuzinkowy sposób, na pewno zachęcą do ich zjedzenia. Dzięki dodatkowi pieczarek mielone są jeszcze bardziej soczyste. Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką. Przygotuj je na obiad i zaskocz rodzinę, efekt murowany 🙂 Polecam!


SKŁADNIKI:

  • 300g pieczarek,
  • 500g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 czerstwe kajzerki,
  • 2 jajka,
  • Bułka tarta
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na grubych oczkach tarki (lub kroimy w drobną kostkę). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy pieczarki. Cała woda powinna odparować. Pieczarki studzimy. Kajzerki namaczamy w wodzie. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Do miski wkładamy mięso mielone, 1 łyżkę bułki tartej, cebulę, odciśnięte bułki, pieczarki i jajka. Masę mięsną mieszamy i doprawiamy do smaku. Dużą deskę oprószamy bułką tartą i wykładamy na nią masę mięsną na grubość około 1-1,5cm. Szklanką i kieliszkiem wykrawamy oponki. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Gdyby masa mięsna była zbyt „luźna” dodajemy więcej bułki tartej. Najlepiej użyć szklanki o średnicy około 8-9cm.
Smacznego 🙂




1 Komentarz

  1. Robiłam różne mielone ale o takim kształcie bym nawet nie pomyślała. Super na pewno wykorzystam.

Zostaw odpowiedź