Jesienią na moim stole nie może zabraknąć knedli ze śliwką. Rok temu przygotowałam knedle z kaszy manny. Uwielbiam także knedle serowe. Najczęściej przygotowuję knedle ze śliwką z samych ziemniaków - takie tradycyjne. Tym razem dodałam do nich twarogu - tak powstał przepis nr 4 w Maratonie Klusek. Takie knedle smakują równie pysznie co tradycyjne. Knedle podaje ze zrumienioną na maśle bułką tartą.
SKŁADNIKI:
-
750g ziemniaków ugotowanych,
-
300g twarogu,
-
1 jajko,
-
1 łyżka cukru,
-
¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
-
1 i ½ szklanka mąki pszennej,
-
Szczypta soli,
-
20 śliwek węgierek + cukier
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki dzielimy na pół, usuwamy pestki. Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem lub mielimy w maszynce. Możemy użyć też twarogu mielonego z wiaderka, ale ważne jest, aby był dobry jakościowo. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i umieszczamy w dużej misce.
Dodajemy twaróg, jajko, cukier i obie mąki. Szybko zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy płaski placek. Na placek wykładamy połowę śliwki, w którą wsypujemy cukier. Zlepiamy placek formując kulkę. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem.
Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Partiami wrzucamy knedle na wrzątek. Gotujemy je około 2-3 minuty od wypłynięcia.
Życzę smacznego 🙂
nie robiłam jeszcze w tym roku knedli, oj zjadłabym 🙂
uwielbiam! 🙂
Witam dziś zrobiłam knedle z owocami przepis Pani z bloga.Może nie wyglądają super ale są pyszne tu zdjęcie jeszcze surowych .Bardzo dziękuję za fantastyczny przepis 🙂
Kasiu, ogromnie się cieszę, że knedle się udały 🙂 Pozdrawiam i polecam się na przyszłość 🙂
Świetny przepis! Polecam! Knedle są pyszne 🙂
Cieszę się, że smakowały 😉