Kaszotto a’la pizza

Nie znam nikogo kto nie lubiłby pizzy 🙂 Często przygotowuję placuszki lub bułeczki o smaku pizzy. Bułeczki pizze cieszą się na blogu cały czas duża popularnością.

Tym razem składniki pizzy połączyłam ze zdrową kaszą. Naprawdę można się oszukać, odpowiedni dobór przypraw i składników sprawia, że danie faktycznie smakuje jak pizza 🙂 Polecam takie danie na obiad, a szczególnie dzieciom, którym możemy wtedy przemycić kaszę do codziennego menu.

Danie najlepiej smakuje świeże, ale dobrze się również odgrzewa. Obowiązkowym dodatkiem jest tutaj sos czosnkowy.

Kaszotto a'la pizza

Kaszotto a'la pizza

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 500g piersi z kurczaka,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • ¾ szklanki kaszy pęczak,

  • 1 papryka czerwona,

  • 250g pieczarek,

  • 1 puszka kukurydzy,

  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g),

  • ½ szklanki białego wina wytrawnego,

  • 2,5 szklanki bulionu drobiowego,

  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

  • 125g mozzarelli,

  • 100g żółtego sera,

  • PRZYPRAWY:

  • ½ łyżeczki bazylii

  • 1 łyżeczka oregano,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • ½ łyżeczki ostrej papryki,

  • Szczypta słodkiej i ostrej papryki oraz chili,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej lub smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Mięso płuczemy i osuszamy, kroimy je w małą kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Paprykę płuczemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Pieczarki płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Mięso podsmażamy na patelni na rumiano. Pieczarki smażymy kilka minut na rumiano aż cała woda z nich wyparuję.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pęczak i smażmy ciągle mieszając około 2-3 minuty. Wlewamy wino i zagotowujemy. Gdy wino wyparuję dodajemy mięso z kurczaka oraz przyprawy, mieszamy i wlewamy bulion. Danie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.

Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i gotujemy 5 minut. Kolejno dodajemy posiekaną paprykę oraz pieczarki, mieszamy. Gotujemy razem jeszcze 10 minut pod przykryciem. Potrawę co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy odsączoną kukurydzę, mieszamy. Smażymy jeszcze 5 minut bez przykrycia. Doprawiamy danie do smaku solą i pieprzem. Danie posypujemy startem serem i trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy i podajemy.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Danie najlepiej smakuję z ulubionym sosem do pizzy. Proponuję przygotowanie domowego sosu czosnkowego: mieszamy ze sobą 3 łyżki gęstej śmietany 18% i 3 łyżki majonezu, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki oregano, szczyptę cukru, 1 łyżeczkę octu winnego, doprawiamy solą i pieprzem.

Kaszotto a'la pizza

Kaszotto a'la pizza

Kaszotto a'la pizza

Kaszotto a'la pizza

Kaszotto a'la pizza

Kaszotto a'la pizza

 





22 komentarzy

  1. świetny pomysł 🙂

  2. Coś czuję, że to byłoby najlepsze kaszotto z jakim miałam dotychczas do czynienia. Uwielbiam pizzowy smaki i aż mi ślibnka cieknie na te wspaniałości. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • cukiereczek

      O tak, to chyba jedno z najlepszych dań z kaszą na blogu 😉

  3. Bardzo fajny pomysł 🙂 Podejrzewam, że wszystkim domownikom przypadnie do gustu 🙂

    • cukiereczek

      na pewno 🙂 nie znam osoby, która nie lubiłaby pizzy 😉

  4. Kasiu miałaś rację ze swoja decyzją 🙂 Przyżadzasz świetne dania na dodatek robisz cudne zdjęcia 🙂 Chetnie bym zamieszkała obok i przychodziła na pyszności 🙂 ( to oczywiście żart) ale coś w tym jest .

  5. Kasiu, na jaką kaszę najlepiej wymienić tu pęczak? Mój chłop nie zje – mówi, że nie jest rybą… Gryczana się nada? Niepalona chyba byłaby lepsza, prawda?

    • cukiereczek

      Myślę, że gryczana niepalona powinna się sprawdzić. Ewentualnie można zamienić kaszę na ryż.

  6. Czy mozna zrobic bez wina poniewaz dzieci beda jadly?

    • cukiereczek

      Tak, wystarczy dodać wówczas więcej bulionu 🙂

    • Ewa

      Dzis zrobiłam porcję rodzinną 🙂 uwielbiamy to danie i całego Pani bloga. Pozdrawiam. Ewa z rodziną.

  7. A co z tymi serami?podala pani dwa sery a jest napisane tylko o jednym serze a z drugim nie wiadomo co zrobic.

    • cukiereczek

      Oba rodzaje serów dodajemy na sam koniec tak jak opisałam w przepisie 🙂 Jeśli nie ma mamy obu rodzajów to możemy użyć jednego rodzaju sera, tylko odpowiednio więcej.

  8. Ola

    Super przepis. Smaczne i sycące.

    2018-02-21_14.59.21

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowało 😉

  9. To danie powinno nazywac sie pyszotto a nie kaszotto 😉 smakuje fenomenalnie 😉

    20180307_143712

    • cukiereczek

      Aniu cieszę się, że smakowało 😉

  10. Pyszotto :)))

    • cukiereczek

      Monika dzięki 🙂

  11. Czy peczak po tak krótkim czasie będzie miękki? Bo u mnie w zupie ok 1.5 h i dopiero się robi miekki

    • cukiereczek

      Joanna tak. Dla pęczaku wystarczy 15 minut i powinien być ugotowany.

  12. Pęczak można namoczyć. dzień wcześniej pozdrawiam

Zostaw odpowiedź