Bigos z cukinii z karkówką

Już jakiś czas temu przygotowałam bigos z cukinii, ale z dodatkiem wyłącznie kiełbasy. Dziś proponuję Wam wersję z samą karkówką.




Dzięki długiemu duszenia mięso wychodzi miękkie i soczyste. Cukinia dostępna jest przez cały rok więc taki bigos możemy przygotować o dowolnej porze roku, nie tylko jesienią. Bigos ma delikatnie słodki smak, jest prosty do przygotowania. Najlepiej smakuje podany z pieczywem. Uwielbia go moja mama :) Zobaczcie TUTAJ moje wszystkie przepisy na domowe bigosy.




Bigos z cukinii z karkówką

Bigos z cukinii z karkówką

SKŁADNIKI (6-8 porcji):

  • 500g karkówki,

  • 2 duże cebule,

  • 4 duże cukinie (około 2kg),

  • 4 duże marchewki (około 675g),

  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g),

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • Szczypta ostrej papryki,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Cebule i marchewki obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Cukinie i marchewki ścieramy na grubych oczkach tarki. Odciskamy sok z cukinii. Mięso kroimy w kostkę około 2cm.

W większym garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, dodajemy karkówkę i cebulę. Smażymy razem kilka minut aż mięso będzie rumiane. Wówczas dodajemy jeszcze 1-2 łyżki oleju i dodajemy cukinię i marchewkę. Smażymy razem około 5 minut często mieszając. Wówczas dodajemy pomidory z puszki, podlewamy danie ewentualnie odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 1 godziny (do miękkości mięsa). Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Podajemy z pieczywem.

Życzę smacznego :)

Uwaga:


1) Jeśli chcemy, aby przepis był fit zastąpmy karkówkę – szynką wieprzową.

Bigos z cukinii z karkówką

Bigos z cukinii z karkówką

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź