Kokos i mango - te smaki pasują do siebie idealnie! Połączyłam je w pysznym i zdrowym deserze. Kokosowy pudding chia z mango to wegański deser tylko z 3 składników. Potrzebujemy do jego przygotowania: nasiona chia, mleczko kokosowe oraz świeże mango. Nasiona chia łączymy z mleczkiem kokosowym i odstawiamy do napęcznienia. Następnie gotowy pudding rozkładamy do szklaneczek i na wierzch wykładamy mango. To jest pyszne!
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 45g nasion chia,
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml),
- 1 mango
PRZYGOTOWANIE:
Mango obieramy ze skórki, obkrawamy miąższ, usuwamy pestkę. Miąższ blendujemy na gładki mus.
Mleczko kokosowe przekładamy do miseczki. Jeśli jest rozwarstwione to lekko je podgrzewamy i mieszamy do połączenia. Dodajemy nasiona chia, mieszamy. Odstawiamy je na godzinę, aby napęczniały. Otrzymamy wówczas gęsty kleik.
Po napęcznieniu pudding rozkładamy do czterech szklanek. Na wierzch wykładamy mus z mango.
Życzę smacznego!
Uwaga:
- Jeśli nasze mango jest bardzo słodkie to proponuję chia pudding wymieszać z kilkoma borówkami lub malinami (dla przełamania słodyczy).
- Do jednego słoiczka wkładamy około 90g puddingu chia i 40g musu z mango.