Mazurek pistacjowy to moja druga propozycja na mazurka na święta wielkanocne. Nie wątpię, że będzie HITEM na Twoim świątecznym stole. Desery z pistacjami w roli głównej są ostatnio bardzo modne i pożądane. To wielkanocne ciasto delux!
Słuchajcie, mazurek pistacjowy jest naprawdę prosty i szybki do przygotowania. Spokojnie możecie przygotować go już w Wielki Piątek. A sam kruchy spód można zagnieść w środę i przechowywać owinięty folią w lodówce. Do tego przepisu potrzebujecie pastę pistacjową 100%, którą zamówicie w sklepach internetowych.
Mazurek jest przepyszny i przepiękny! Mamy tutaj idealnie kruchy spód, kwaśne maliny i słodziutkie czekoladowe nadzienie pistacjowe. Coś wspaniałego!
Więcej przepisów na mazurki
- Mazurek jaglano-kokosowy z granatem
- Mazurek owsiany
- Mazurek karmelowy
Najmodniejszy mazurek w tym sezonie. Kruchy spód, idealnie karmelowe słodkie nadzienie pistacjowe przełamane kwaśnymi malinami. Pokochacie ten smak!
Mazurek pistacjowy
Składniki:
- KRUCHY SPÓD:
- 190g mąki pszennej,
- 100g masła,
- 50g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (20-25g),
- NADZIENIE PISTACJOWE:
- 225g białej czekolady,
- 100g śmietany 30%,
- 45g pasty pistacjowej 100%,
- DODATKOWO:
- 3-4 łyżki konfitury malinowej,
- DEKORACJA:
- posiekane pistacje,
- kuleczki białej czekolady,
- maliny liofilizowane.
- ewentualnie beziki
Przygotowanie:
KRUCHY SPÓD: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Gotowe ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki do schłodzenia.
Ciasto dzielimy na 2 części. Większą część ciasta (około 70%) rozwałkowujemy na grubość 5mm. Nożykiem wycinamy kształt jajka. Z reszty ciasta (30%) robimy małe kuleczki, które przyklejamy do rantu ciasta, jedna obok drugiej. Jedna kuleczka ważyła u mnie 2g. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, góra-dół. Wkładamy zimne ciasto i pieczemy około 15-18 minut, do ładnego zarumienienia.
NADZIENIE PISTACJOWE: Czekoladę z pastą pistacjową rozpuszczamy w śmietance kremowej. Są na to dwa sposoby:
Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę mieszamy z pastą pistacjową i podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką i pastą pistacjową.
Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę, pastę pistacjową i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.
* Pastę pistacjową kupiłam na Allegro. Polecam marki Pinuts.
Gdy nadzienie pistacjowe zacznie gęstnieć to wylewamy je na mazurka.
ZŁOŻENIE CIASTA: Kruchy spód smarujemy równomiernie konfiturą malinową. Następnie wylewamy lekko gęstniejące nadzienie pistacjowe. Delikatnie wyrównujemy, ale masa sama powinna się ładnie wyrównać. Odstawiamy do lodówki na kwadrans. Wyjmujemy i dekorujemy. Warto udekorować zanim masa nam zastygnie wówczas dekoracje ładnie się przykleją.
Mazurek przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Przepis idealny, nic nie trzeba zmieniać, wszystko dobrze wytłumaczone a co najważniejsze mazurek wychodzi przepyszny 😋 ❤️❤️❤️
Bardzo dziękuję ♥️
Super
Bardzo dziękuję ♥️
Dziękuję za przepis. Zainspirowałam się 👍😃
Piękny wyszedł ☺️
Super przepis
Cudowny 😍
U mnie również w tym roku zagości na stole, dziękuję za przepis! 😍 Na degustację musimy jeszcze chwilkę poczekać, ale nie mogę zostawić mazurka bez opieki bo już się na niego czai rodzinka. 😂😂😂
Pięknie wyszedł ❤️ Wesołych świąt ♥️
Mam i ja 😍😍😍🥰🥰
Piękny 😍
Nigdy nie robiłam Mazurka, zainspirowałam się Pani przepisem, dziękuję 🤩
Cieszę się 😍
Wyszedł 😍
Piękny! 🙂
Polecam 🥰
Twój komentarz
Piękny 😍
Twój komentarz
Przepiękny ♥️
Pyszny Mazurek i pięknie wygląda, dziękuję za przepis 😍
Bardzo mi miło ♥️
Świetny przepis i super inspiracja 🙂 dziękuję
Bardzo dziękuję ♥️