Wiśniowy paj

Witam w “Weekendowej Cukierence”. Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto z wiśniami. Ciasto to składa się wyłącznie z kruszonki i owoców. Nie trzeba go gnieść, wałkować, a tylko rozgnieść między palcami wszystkie składniki. Będzie idealne na niespodziewane przybycie gości. Polecam je także osobom zapracowanym. Ciasto jest szybkie i proste do przygotowania oraz świetnie się kroi. Zachęcam do podania go z gałką lodów i bitą śmietaną.

Wiśniowy paj

Wiśniowy paj

SKŁADNIKI :

  • CIASTO:
  • 300g mąki,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
  • 200g miękkiego masła,
  • 120g cukru,
  • WIŚNIE:
  • 700g wiśni,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaskich),
  • 80g cukru,
  • 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów,
  • Cukier puder do posypania gotowego ciasta,
  • Masło i bułka tarta do formy

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę i cukier, mieszamy. Miękkie masło kroimy, dodajemy je do miski wraz z aromatem migdałowym. Całość wyrabiamy kilka minut palcami do powstania kruszonki. Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do tortownicy wsypujemy równomiernie połowę kruszonki. Całość delikatnie przyklepujemy (nie dociskamy zbyt mocno). Wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto po tym czasie powinno się lekko zarumienić. Spód lekko studzimy. Następnie wysypujemy go równomiernie bułką tartą lub mielonymi migdałami.




Wiśnie drylujemy i mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Układamy je równomiernie na podpieczonym spodzie. Formę uzupełniamy pozostałą kruszonką. Wstawiamy na około 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Góra ciasta powinna się ładnie zarumienić. Gdyby ciasto się spiekało należy je przykryć folią. Po upieczeniu ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem

Życzę smacznego :)

Uwaga:

1) Poza sezonem można użyć wiśni mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć na sitku.
2) Smak migdałowy jest w cieście mocno wyczuwalny. Jeśli nie przepadacie za smakiem migdałów to pomińcie dodatek aromatu bądź dajcie go mniej.
3) Można do ciasta użyć jabłek lub śliwek.

Wiśniowy paj

Wiśniowy paj

Przepis na podstawie strony Moje Wypieki.

4 komentarzy

  1. Czy ten przepis nie jest z mojewypieki.pl??

    • cukiereczek cukiereczek

      Seniorita21 tak, jest podane na dole źródło przepisu.

  2. Jeśli będę piekła w termoobiegu to jak ma to dokładnie wyglądać ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Wiola, wówczas temperatura powinna być niższa – około 160 stopni. A czas pieczenia pozostaje taki sam.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij