Pierniczki z ziemniakami

Dzisiaj w “Weekendowej Cukierence” kolejny przepis na szybkie pierniczki, tym razem z dodatkiem ziemniaków. Pewnie wielu z Was zdziwi dodatek ziemniaków do ciasta, ale ziemniaki bardzo często dodaje się do różnych wypieków np. pączków, rogalików, a nawet sernika. Dzięki nim pierniczki są mięciutkie i długo zachowują świeżość, a co najważniejsze możemy je upiec przed samymi świętami, nie muszą leżakować, są od razu mięciutkie. Gorąco polecam :-)

Składniki

 

  • 250 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1  jajko,
  • 250 g  miodu,
  • 150 g cukru,
  • 125 g  masła,
  • 450 g mąki + do podsypywania,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka sody,

 

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i jeszcze ciepłe rozgniatamy dokładnie widelcem przez kilka minut (powinny mieć konsystencje puree). Można też zimne ziemniaki przepuścić przez praskę. Miód wlewamy do garnka, podgrzewamy (nie gotujemy!). Dodajemy cukier i podgrzewamy z miodem razem mieszając aż do rozpuszczenia cukru (nie gotujemy). Wówczas dodajemy masło i podgrzewamy jeszcze chwilę, aż się rozpuści. Masę miodową odstawiamy do przestudzenia. Co jakiś czas możemy ją zamieszać. Do miski wbijamy jajko, rozkłócamy je. Wówczas dodajemy masę miodową, dokładnie mieszamy. Kolejne dodajemy wystudzone ziemniaki. Mieszamy tak długo aż składniki się połączą i masa będzie kremowa. Wówczas stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, kakao i sodą.




Przenosimy się na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na 0,5-1cm grubości i wycinamy foremką dowolne kształty. Ciastka układamy na blaszce w pewnych odległościach od siebie. Pierniczki pieczemy około 10 minut w 175 stopniach. Powinny się tylko lekko zarumienić. Po upieczeniu ciastka studzimy i lukrujemy, polewamy czekoladą i dowolnie dekorujemy. Wesołych Świąt :-)

Uwaga: 
1) Do przygotowania ciastek należy użyć “żółtej” odmiany ziemniaków. Ziemniaki “białe”, czyli skrobiowe, są strasznie wodniste i ciasto może nie wyjść.
2) Jeżeli ciasto będzie się kleiło wówczas podsypujemy bardziej mąką. Ale nie należy przesadzić, bo im mniej mąki tym pierniczki smaczniejsze.
3) Im grubsze pierniczki tym bardziej puszyste i smaczniejsze.

2 komentarzy

  1. Robię próbę pierniczkową przed świętami i wypróbowałam ten przepis. Szczerze mówiąc pochopnie podchodziłam do tych ziemniaków.Co się okazało, pierniczki wyszły pyszniutkie, wilgotne pachnące ;) Na pewno przygotuję je na święta :) Gorąco polecam przepis niezdecydowanym :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Aniu, bardzo się cieszę, że pierniczki Ci smakowały :) Polecam też przepis na miękkie pierniczki ;) Pozdrawiam

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij