To podstawowy przepis, z którego przygotujemy chrupiące ciasteczka owsiane. To troszkę zdrowsza wersja zwykłych ciastek. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Najpierw ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko i kolejno suche składniki. Z gotowego ciasta formujemy kulki, układamy je na blaszce, rozpłaszczamy i do piekarnika. Ciasteczka owsiane warto zapakować dzieciom do szkoły.
SKŁADNIKI (30-40 ciasteczek):
- 200g miękkiego masła,
- ¾ szklanki brązowego cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 duże jajko,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2,5 szklanki płatków owsianych górskich,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, sodą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło umieszczamy w misce. Dodajemy cukier i cukier waniliowym. Ucieramy je razem około 5 minut do powstania jasnej puszystej masy. Dodajemy jajko i ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy już łyżką do połączenia składników.
Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozkładamy je pomiędzy 2-3 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Zachowujemy spore odstępy, bo ciasteczka urosną podczas pieczenia. Kulki z ciasta rozpłaszczamy dłonią lub za pomocą łyżki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasteczka pieczemy około 12-15 minut (aż się ładnie zarumienią).
Wyjęte z piekarnika będą miękkie. Czekamy kilka minut dopiero wtedy zdejmujemy je z blaszki.
Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniczku.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Możemy użyć cukru białego. Aczkolwiek z cukrem brązowym ciasteczka są dużo smaczniejsze.
Wyszły z wyglądu jak rozjechane placki , ale w smaku bardzo dobre. Świetna, szybka przekąska. Mięciutkie po wyjęciu z piekarnika a po ostygnieciu chrupiące.
Aniu cieszę się, że smakowały 🙂