Bigosik z młodej kapusty z boczkiem

Bigos z młodej kapusty, jak to bigos, najlepszy jest, gdy się przegryzie. Bardzo go lubię, bo jest słodszy w smaku niż bigos przygotowywany zimą. Jest szybki do przygotowania. Najlepiej smakuje podany z pieczywem.

Bigosik z młodej kapusty z boczkiem

Bigosik z młodej kapusty z boczkiem

SKŁADNIKI :

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 1 szklanka wody,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 400g boczku,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (około 150g),
  • 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2/3 łyżki mąki pszennej,
  • Pół pęczka koperku,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Młodą kapustę drobno szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek drobno kroimy. Koperek drobno siekamy.

Kapustę przekładamy do większego garnka. Zalewamy ją 1 szklanką wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz szczyptę soli i pieprzu, zagotowujemy. Gotujemy 10 minut.

W tym czasie na suchej patelni smażymy boczek na rumiano. Powinno wytopić się z niego sporo tłuszczu. W połowie smażenia dodajemy cebule. Podsmażone składniki dodajemy do gotującej się kapusty. Dodajemy także koncentrat pomidorowy, mieszamy. Kapustę gotujemy jeszcze 10-20 minut (do miękkości). W między czasie doprawiamy do smaku.

Jeśli podczas gotowania wytworzyło się zbyt dużo wody to część możemy odlać.

Do potrawy dodajemy obie mąki. Najlepiej zrobić to w następujący sposób: obie mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy je przez sitko bezpośrednio do potrawy jednocześnie mieszając potrawę w rondlu. Danie ponownie zagotowujemy i dodajemy koperek. Zdejmujemy z ognia.

Życzę smacznego  🙂

Bigosik z młodej kapusty z boczkiem

Bigosik z młodej kapusty z boczkiem





4 komentarzy

  1. a czy moge dac kielbase zamiast boczku?

    • cukiereczek

      Aleksandra tak, z kiełbasą będzie równie smaczny 🙂

  2. Robię podobny bigos. Jest naprawdę smaczny i delikatny.

    • cukiereczek

      To prawda, różni się od bigosu przygotowywanego z kiszonej kapusty. Jest słodszy i delikatniejszy.

Zostaw odpowiedź