Bigos z młodej kapusty, jak to bigos, najlepszy jest, gdy się przegryzie. Bardzo go lubię, bo jest słodszy w smaku niż bigos przygotowywany zimą. Jest szybki do przygotowania. Najlepiej smakuje podany z pieczywem.
SKŁADNIKI :
- 1 główka młodej kapusty,
- 1 szklanka wody,
- 3 ziela angielskie,
- 2 liście laurowe,
- 400g boczku,
- 1 cebula,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (około 150g),
- 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2/3 łyżki mąki pszennej,
- Pół pęczka koperku,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Młodą kapustę drobno szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek drobno kroimy. Koperek drobno siekamy.
Kapustę przekładamy do większego garnka. Zalewamy ją 1 szklanką wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz szczyptę soli i pieprzu, zagotowujemy. Gotujemy 10 minut.
W tym czasie na suchej patelni smażymy boczek na rumiano. Powinno wytopić się z niego sporo tłuszczu. W połowie smażenia dodajemy cebule. Podsmażone składniki dodajemy do gotującej się kapusty. Dodajemy także koncentrat pomidorowy, mieszamy. Kapustę gotujemy jeszcze 10-20 minut (do miękkości). W między czasie doprawiamy do smaku.
Jeśli podczas gotowania wytworzyło się zbyt dużo wody to część możemy odlać.
Do potrawy dodajemy obie mąki. Najlepiej zrobić to w następujący sposób: obie mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy je przez sitko bezpośrednio do potrawy jednocześnie mieszając potrawę w rondlu. Danie ponownie zagotowujemy i dodajemy koperek. Zdejmujemy z ognia.
Życzę smacznego 🙂
a czy moge dac kielbase zamiast boczku?
Aleksandra tak, z kiełbasą będzie równie smaczny 🙂
Robię podobny bigos. Jest naprawdę smaczny i delikatny.
To prawda, różni się od bigosu przygotowywanego z kiszonej kapusty. Jest słodszy i delikatniejszy.