…czyli chlebek w stylu włoskim. Inspirowany bardzo popularną włoską sałatką caprese, której głównymi składnikami są mozzarella, pomidory i bazylia. Uwielbiam połączenie tych trzech składników. Przygotowałam już m.in.:
- Kurczaka caprese - filety z kurczaka zapieczone z pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i listkami bazylii,
- Zupę caprese - krem z pieczonych pomidorów z bazylią i czosnkiem, podany z mozzarellą,
- Kaszotto caprese - danie z jednego garnka, w którego skład wchodzi kasza pęczak, kurczak, pomidory, mozzarella i bazylia
Kolejną propozycją w stylu caprese jest wytrawny chlebek.
Po upieczeniu otrzymujemy mięciutkie, aromatyczne, pachnące ziołami pieczywo. Chlebek jest tak dobry, że można zajadać się nim samym. Możemy podać go jako dodatek do zup kremów. Gorąco polecam.
A jeśli upieczecie ten chlebek i macie ochotę na więcej to zaproponuję Wam jeszcze dwa inne wytrawne chlebki:
- Keks z szynką - wytrawny keks z szynką, papryką, serem,
- Wykwintny placek z jajkiem - wytrawne ciasto z jajkiem w środku.
SKŁADNIKI:
-
1 szklanka mąki pszennej chlebowej (typ 650),
-
1 i ¼ szklanki mąki pszennej („zwykłej”),
-
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
1 i ¼ łyżeczki soli,
-
2 jajka,
-
1 i ¼ szklanki maślanki,
-
100g sera mozzarella,
-
3 ząbki czosnku,
-
1/3 szklanki posiekanych drobno suszonych pomidorów z zalewy (wcześniej odsączonych),
-
2 łyżki posiekanych liści bazylii (lub 1 łyżeczka bazylii suszonej),
-
2,5 łyżki oliwy,
-
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce mieszamy suche składniki: obie mąki, sól, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię.
W drugiej misce umieszczamy jajka, maślankę oraz oliwę, dokładnie mieszamy.
Do składników suchych dodajemy mokre i mieszamy chwilkę – tylko do połączenia składników. Dodajemy szczyptę pieprzu.
Masę przekładamy do małej keksówki (25x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45-50 minut tzn. do suchego patyczka.
Życzę smacznego!