Nie mogło zabraknąć w "Weekendowej Cukierence" jabłkowego crumble - czyli angielskiej wersji szarlotki. Owoce zapieczone pod kruszonką to deser wywodzący się z kuchni angielskiej. Moja ulubiona wersja tego deseru to ta z jabłkami. Kruszonka jest maślana, słodka i chrupiąca, świetnie komponuję się z soczystymi jabłkami, a smak podkręcają rodzynki i cynamon. Deser proponuję podać z bitą śmietaną i/lub lodami. Przed podaniem możemy deser lekko przestudzić. Tak zapieczone jabłka możemy przygotowywać przez okrągły rok.
SKŁADNIKI:
- 1,5kg jabłek,
- 3 łyżki rodzynek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- Szczypta cynamonu,
- KRUSZONKA:
- 150g mąki,
- 100g masła,
- 100g cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- DO PODANIA:
- Bita śmietana,
- Lody waniliowe lub śmietankowe
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obieramy, kroimy na 4 części i usuwamy z nich gniazda nasienne. Każdą z cząstek jabłka kroimy w cienkie plasterki. Formę żaroodporną smarujemy masłem. Wykładamy do niej plasterki jabłek, skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy je szczyptą cynamonu i posypujemy równomiernie rodzynkami.
W misce mieszamy mąką, cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Rozcieramy między palcami aż powstanie kruszonka. Powstałą kruszonką wykładamy na jabłka. Formę wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 30-40 minut, aż góra zapiekanki ładnie się zarumieni.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Rodzynki możemy namoczyć kilka minut wcześniej w rumie.
Bardzo lubię jabłka pod kruszonką, są smaczne i takie na każdą okazję 🙂
Ja także za nimi przepadam 🙂 To moja ulubiona wersja owoców zapieczonych pod kruszonką 😉
Deser prosty a jaki smaczny 🙂
Mnie bardzo podoba się porcyjka:) W sam raz:)
AZgotuj polecam 🙂 Tak zapieczona jabłuszka są przepyszne 🙂