Jabłka zapiekane pod kruszonką – jabłkowe crumble

Nie mogło zabraknąć w "Weekendowej Cukierence" jabłkowego crumble - czyli angielskiej wersji szarlotki. Owoce zapieczone pod kruszonką to deser wywodzący się z kuchni angielskiej. Moja ulubiona wersja tego deseru to ta z jabłkami. Kruszonka jest maślana, słodka i chrupiąca, świetnie komponuję się z soczystymi jabłkami, a smak podkręcają rodzynki i cynamon. Deser proponuję podać z bitą śmietaną i/lub lodami. Przed podaniem możemy deser lekko przestudzić. Tak zapieczone jabłka możemy przygotowywać przez okrągły rok.

Jabłka zapiekane pod kruszonką - jabłkowe crumble

Jabłka zapiekane pod kruszonką - jabłkowe crumble

SKŁADNIKI:

  • 1,5kg jabłek,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • Szczypta cynamonu,
  • KRUSZONKA:
  • 150g mąki,
  • 100g masła,
  • 100g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • DO PODANIA:
  • Bita śmietana,
  • Lody waniliowe lub śmietankowe

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obieramy, kroimy na 4 części i usuwamy z nich gniazda nasienne. Każdą z cząstek jabłka kroimy w cienkie plasterki. Formę żaroodporną smarujemy masłem. Wykładamy do niej plasterki jabłek, skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy je szczyptą cynamonu i posypujemy równomiernie rodzynkami.

W misce mieszamy mąką, cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Rozcieramy między palcami aż powstanie kruszonka. Powstałą kruszonką wykładamy na jabłka. Formę wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 30-40 minut, aż góra zapiekanki ładnie się zarumieni.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Rodzynki możemy namoczyć kilka minut wcześniej w rumie.

Jabłka zapiekane pod kruszonką - jabłkowe crumble

Jabłka zapiekane pod kruszonką - jabłkowe crumble

Jabłka zapiekane pod kruszonką - jabłkowe crumble

Jabłka zapiekane pod kruszonką - jabłkowe crumble





5 komentarzy

  1. Bardzo lubię jabłka pod kruszonką, są smaczne i takie na każdą okazję 🙂

    • cukiereczek

      Ja także za nimi przepadam 🙂 To moja ulubiona wersja owoców zapieczonych pod kruszonką 😉

  2. Deser prosty a jaki smaczny 🙂

  3. Mnie bardzo podoba się porcyjka:) W sam raz:)

    • cukiereczek

      AZgotuj polecam 🙂 Tak zapieczona jabłuszka są przepyszne 🙂

Zostaw odpowiedź