Drożdżowe ślimaczki z budyniem i jagodami

Drożdżowe bułeczki z owocami to dla mnie smak lata zamknięty w puszystym cieście. Kocham drożdżowe wypieki miłością wielką i muszę przyznać, że jestem w nich całkiem dobra 🙂

TUTAJ znajdziesz 9 przepisów na pyszne jagodzianki.

Dziś przypominam Wam przepis, który już pewnie dobrze znacie. Drożdżowe ciasto z budyniem, wzbogacone dodatkiem jagód, zwinięte i pokrojone na ślimaczki. A po upieczeniu polane lukrem. To jest mega pyszne i piękne. Jeśli macie ochotę możecie zamiast lukru przygotować kruszonkę i ślimaczki upiec z kruszonką. Też będą pyszne.

Te bułeczki robiłam już porzeczkami i rabarbarem. Teraz przyszła pora na jagody. Super sprawdzą się także maliny czy śliwki/brzoskwinie.

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i jagodami

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i jagodami

Więcej przepisów na bułeczki ślimaczki

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i jagodami

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i jagodami

Mięciutkie drożdżowe ciasto wypełnione budyniem, z jagodami i słodkim lukrem. Te bułeczki są idealne na śniadanie czy letni podwieczorek.

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i jagodami

SKŁADNIKI (20-25 sztuk):

  • CIASTO:
  • 450g mąki pszennej,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 70g cukru,
  • 180ml mleka,
  • 80g masła,
  • 1 duże lub 2 małe jajka,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • BUDYŃ:
  • 400ml mleka,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g),
  • 40g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • DODATKOWO:
  • 200g jagód,
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,
  • LUKIER:
  • 3 łyżki mleka,
  • 15-18 łyżek cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

BUDYŃ: Do garnka wlewamy 300ml mleka i dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony proszek. Gotujemy gęsty budyń. Zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Budyń możemy przykryć folią, aby nie zrobił się kożuch.

Przygotowanie ciasta drożdżowego. Ugotowany budyń.

CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części.

Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 25x40cm. Na tak rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy połowę budyniu zostawiając około 2cm marginesu z jednej strony. Równomiernie wykładamy połowę jagód. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku i dokładnie je zlepiamy w miejscu łączenia. Ostrym nożem dzielimy tak powstałą roladę na części grubości 2-3cm. Otrzymamy w ten sposób około 10-12 ślimaczków. Ślimaczki układamy na blaszce z wyposażenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i jagodami - przygotowanie

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i jagodami - przygotowanie

* Bułeczki możemy upiec "przytulone" do siebie. W tym celu przygotowujemy foremkę 20x30cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki. Po upieczeniu bułki połączą się i będą sklejone bokami.

Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przez włożeniem ich do piekarnika. Ślimaczki pieczemy około 13-15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu bułeczki studzimy i polewamy lukrem.

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i jagodami

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i jagodami

LUKIER: Ucieramy ze sobą mleko i cukier puder do powstania jednolitej masy o gęstości śmietany. Lukrem polewamy ślimaczki po wystygnięciu.

Życzę smacznego 🙂

*Można zamiast świeżych drożdży użyć 3 łyżeczki drożdży suszonych. Wówczas nie ma potrzeby robienia rozczynu. Suszone drożdże mieszamy z cukrem, solą i mąką. Następnie łączymy z jajkiem, rozpuszczonym masłem i podgrzanym mlekiem. Wyrabiamy ciasto i postępujemy dalej zgodnie z przepisem.

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i jagodami

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i jagodami

Jeśli przygotujesz drożdżowe ślimaczki z budyniem i jagodami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź