Witam Was Kochani po krótkiej przerwie 🙂 Zapraszam Was dzisiaj na pyszną, lekką zupę, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam jak gotowała ją mama, gdy bolał nas brzuszek. Uwielbiam ją za ten pomidorowy smak i kolor.Jest dość szybka do przygotowania, można do niej dodać rozdrobnione mięso, na którym się gotowała, dzięki temu będzie bardziej sycąca.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz pieprz i gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut pod przykryciem. Gdy powstaną szumowiny zbieramy je łyżką.
W tym czasie marchewki, seler i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki, zaś pora kroimy w talarki. Do zupy wsypujemy sypki ryż, dorzucamy warzywa i gotujemy do miękkości warzyw i ryżu, około 15-20 minut. Pod koniec do zupy dodajemy koncentrat i przyprawy. Zupę podajemy samą lub z pieczywem. Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Mięso możemy wyjąć, obrać, pokroić i włożyć do zupy, aby wzbogacić jej smak, lub zjeść samo. 2) Do zupy można dodać 1-2 pokrojone w kostkę ziemniaki, będzie wówczas bardziej sycąca. Dodajemy je wówczas razem z ryżem i warzywami.