Składniki:
- 1 kg pieczarek,
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 3 cebule,
- 1 mały słoik papryki konserwowej (ok. 500-750ml),
- 1 mały słoik ogórków konserwowych (ok. 500-700ml),
- 250 g koncentratu pomidorowego,
- 2-2,5 szklanki wody,
- 4 łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta cukru,
- sól,
- pieprz,
- ostra papryka
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Ogórki, odsączoną paprykę i obrana cebulę kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebulę i przekładamy ją do większego garnka. Następnie na tym samym tłuszczu podsmażamy pieczarki, czekamy aż puszczą sok, odparowujemy i lekki je rumienimy. Przekładamy je do garnka razem z ogórkami. Następnie podsmażamy na rumiano mięso, pod koniec dodajemy słodką paprykę i mieszamy.
Całość zalewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy razem pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu. Dodajemy paprykę i dusimy jeszcze 10 minut doprawiając do smaku. Bigos najlepszy jest na drugi dzień jak wszystkie składniki się przegryzą. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego 😉