Bigos cygański

Bigos ten gości w moim domu już od dawna. Przyrządzamy go na większe uroczystości, rodzinne spotkania oraz święta.
Za każdym razem gotujemy dużą porcję, a to dlatego, żeby się nie napracować niepotrzebnie kilka razy 🙂 Przygotowując ten bigos trzeba się wykazać nie lada cierpliwością, bo krojenie tych wszystkich składników w pojedynkę to nie lada wyzwanie :p
Uwierzcie mi jednak, że Wasza praca zostanie doceniona, bo bigos jest przepyszny 🙂
Zawsze robimy dwa warianty bigosu, a to dlatego, że jego smak zależy od rodzaju sosu cygańskiego, który dodacie. Jeżeli chcecie bardziej kwaśny to polecam sos w buteleczce do kupienia w Biedronce. Bardziej słodki smak daje kielecki sos cygański. Pośredni smak daje sos Develey.
Mnie osobiście bardziej smakuje wersja na słodko, ale to już tylko kwestia gustu 🙂
Spróbujcie obu wersji i czekam na Wasze opinie dotyczące smaku 🙂
Składniki:
  • kapusta kiszona 1 kg,
  • pieczarki 1 kg,
  • cebula 1 kg,
  • kiełbasa cienka 1 kg,
  • sos cygański 800ml
Przygotowanie:
Kapustę kwaszoną płuczemy, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do czasu aż będzie miękka. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna zmieniamy wodę podczas gotowania 2-3 razy. Pieczarki obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę, podobnie cebula oraz kiełbasa. Na początek podsmażamy pieczarki na wolnym ogniu i przekładamy je do dużego garnka. Na tłuszczu pozostałym po pieczarkach podsmażamy kiełbaskę, zaś cebulkę szklimy na masełku. Kapustę po ugotowaniu dokładnie wyciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażone składniki i kapustę wkładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy tak przez 30 minut w celu połączenia się składników. Po tym czasie dodajemy sos cygański i dusimy jeszcze chwilkę. Bigos najlepszy jest dnia następnego jak się już przegryzie. Podawać ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego! 😉




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź