Drożdżówki z budyniem

Drożdżowe wypieki są najbliższe memu sercu. Ciasto, drożdżówki, chleby, bułeczki, rogaliki, pączki... Na blogu znajdziecie mnóstwo drożdżowych wypieków. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na tradycyjne drożdżówki wypełnione budyniem. Użyłam w tym przepisie gotowego budyniu (bez cukru) z torebki po to, by przygotowanie drożdżówek było jeszcze prostsze i bezproblemowe. Budyń gotujemy tak jak mówi przepis na opakowaniu. Możemy użyć budyniu malinowego lub czekoladowego, aby uzyskać inny smak drożdżówek. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, maślane. A kruszonka chrupiąca. Polecam takie drożdżówki na drugie śniadanie.

Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem

Więcej przepisów na drożdżówki

Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem

To okrągłe bułeczki wypełnione ugotowanym budyniem i posypane kruszonką. Wierzch drożdżówek polałam odrobiną lukru.

Drożdżówki z budyniem i kruszonką

Składniki (12 sztuk):

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 500g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 2 i 1/2 łyżki cukru,
  • 300ml mleka,
  • 1 duże jajko,
  • 100g masła,
  • BUDYŃ:
  • 2 szklanki mleka (500nl),
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g),
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • KRUSZONKA:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru,
  • 60g masła,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

Przygotowanie rozczynu

Przygotowanie rozczynu

W tym czasie masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, mieszamy.

Przygotowanie ciasta na drożdżówki

Przygotowanie ciasta na drożdżówki

Stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne.

Wyrośnięte ciasto na drożdżówki

Wyrośnięte ciasto na drożdżówki

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1,5h do podrośnięcia.

Jak zrobić drożdżówki?

Jak zrobić drożdżówki?

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszce do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut – powinny podwoić swoją objętość.

We wgłębienie wkładamy porcje budyniu i bułkę posypujemy kruszonką

We wgłębienie wkładamy porcje budyniu i bułkę posypujemy kruszonką

Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. We wgłębienie wkładamy porcję budyniu. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagranym do 190 stopni, góra-dół.

*Lukier przygotowałam z 1 łyżki mleka i 4 łyżek cukru pudru.

BUDYŃ: W rondelku zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki mleka z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy i zagotowujemy. Budyń zdejmujemy z ognia. Przykrywamy go i odstawiamy do przestudzenia. Przed wyłożeniem na ciasto może być letni. Nie musi być całkowicie zimny.

*Możesz wybrać dowolny smak budyniu i za każdym razem uzyskać inny smak drożdżówek.

Ugotowany budyń

Ugotowany budyń

KRUSZONKA: Masło roztapiamy i studzimy. Do masła wkładamy pozostałe składniki kruszonki i wyrabiamy między palcami.

Składniki na kruszonkę

Składniki na kruszonkę

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

Życzę smacznego 🙂

Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem

Jeśli przygotujesz drożdżówki z budyniem to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





6 komentarzy

  1. Polecam pyszne puszyste mięciutkie

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję 🤗😍

  2. Drożdżówki skradły serca całej rodzinki 😍. Są pyszne 💙

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ♥️

  3. Genialne! Już nigdy nie kupię w piekarni skoro mam wspanialsze w domu 🙂

    • cukiereczek

      Ślicznie dziękuję 😃♥️

Zostaw odpowiedź