To mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Jest bardzo puszyste i mięciutkie. Zachowuje świeżość nawet kolejnego dnia. A w połączeniu z budyniem i kruszonką smakuje po prostu rewelacyjnie! Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszny drożdżowy wypiek.
Ciasto to przygotowane jest z dodatkiem maślanki zamiast mleka. Oprócz tej małej zmiany jego przygotowanie niczym nie różni się od zwykłego ciasta drożdżowego. Najpierw przygotowujemy rozczyn, później wyrabiamy ciasto i odstawiamy do dwukrotnego wyrastania (pierwsze w misce, a drugie w blaszce). Bardzo często przygotowuje drożdżówki z budyniem. Pomyślałam więc, czemu nie wyłożyć budyniu na ciasto drożdżowe. Ten pomysł okazał się hitem. Na wierzch wysypałam kruszonkę i do piekarnika. Podczas pieczenia w domu unosił się piękny zapach. I co Wam powiem to Wam powiem, ale to połączenie jest genialne! A przy tym, ciasto jest dużo szybsze i prostsze do zrobienia niż tradycyjne drożdżówki. Maślane i puszyste ciasto, delikatny i kremowy budyń, a na wierzchu chrupiąca maślana kruszonka. Pokochacie to ciasto od pierwszego kęsa!
Więcej przepisów na ciasta drożdżowe
- Mleczny chlebek do odrywania
- Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
- Strucla serowo-budyniowa
- Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
To mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Jest bardzo puszyste i mięciutkie. Zachowuje świeżość nawet kolejnego dnia. A w połączeniu z budyniem i kruszonką smakuje po prostu rewelacyjnie!
Ciasto drożdżowe z budyniem i kruszonką
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 600g mąki pszennej,
- 20g świeżych drożdży,
- 120g cukru,
- 150ml maślanki,
- 50ml wody,
- 150g masła,
- 3 jajka,
- ½ łyżeczki soli,
- KRUSZONKA:
- 100g mąki pszennej,
- 70g cukru,
- 70g masła,
- Szczypta soli,
- BUDYŃ:
- 500ml mleka,
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE:
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy pokrojone zimne masło i rozdrabniamy rękoma do powstania kruszonki. Kruszonkę możemy przygotować wcześniej i schować do lodówki na czas rośnięcia ciasta.
BUDYŃ: W rondelku zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki mleka z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy i zagotowujemy. Budyń zdejmujemy z ognia. Przykrywamy go i odstawiamy do przestudzenia. Przed wyłożeniem na ciasto może być letni. Nie musi być całkowicie zimny.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do ciepłej (nie gorącej) wody wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy do połączenia składników. Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10 minut, aby podrósł.
W tym czasie jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy maślankę i podrośnięty rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto. Pod koniec do ciasta dodajemy wystudzone, rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut. Powinno być gładkie, elastyczne.
Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do podrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto odgazowujemy. Blaszkę 20x35cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Ciasto wyrównujemy i na wierzch równomiernie wykładamy budyń. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Podrośnięte ciasto posypujemy równomiernie kruszonką. Pieczemy około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Życzę smacznego!
Wspaniały ,prosty przepis….uwielbiam drożdżowe
Bardzo dziękuję 🤗
Z tego przepisu, ale tym razem z truskawkami. Przepyszne! I zamiast maślanki kefir.
Pięknie wyszło 😉 Uwielbiam to ciasto!