Piękna pogoda, słońce, wysoka temperatura ... wszystko sprzyja grillowaniu. Chcę Wam dziś przedstawić pomysł na grillowane udka, w przepysznej marynacie miodowo-musztardowej. U mnie są zdecydowanym hitem tego lata. Są słodkie, a jednocześnie lekko ostre. Polecam je gorąco 🙂
Składniki:
- pałki z kurczaka 4-5 sztuk (około 500g),
- 1/4 szklanki płynnego miodu,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 2 łyżki musztardy Dijon,
- 2 łyżki octu winnego,
- 1 łyżka oleju,
- sól,
- pieprz,
Przygotowanie:
Do miseczki wlewamy miód, dodajemy musztardy, ocet i olej, dokładnie ze sobą mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Z mięsa usuwamy skórę i polewamy je przygotowaną marynatą. Najlepiej użyć takiego naczynia, żeby marynata zakryła mięso. Miskę zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę (najlepiej na kilka godzin). Pałki grillujemy na patelni grillowej na wolnym ogniu około 30-35 minut często podlewając marynatą. Podajemy z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów. Życzę smacznego 🙂