Dzisiaj przed Wami danie z nutą meksykańską 🙂 Być może nie wspominałam o tym wcześniej, ale kuchnia meksykańska to jedna z moich ulubionych kuchni świata. Już wcześniej pojawił się przepis na słodką przekąskę rodem z Meksyku, na pewno pojawią się na blogu zupa meksykańska, tortilla i chili con carne 😉
A dziś mam dla Was zapiekankę 🙂
Zapiekanka smakuje po prostu rewelacyjnie, wspaniale prezentuje się na talerzu, po pokrojeniu widać jej kolorowe warstwy. Dodatkowo można zaskoczyć znajomych taką formą podania zapiekanki - rzadko się zdarza piec zapiekankę w tortownicy 🙂 Polecam ją gorąco, na pewno każdemu zasmakuje 🙂
Składniki:
  • 6 tortilli (wielkość tortilli zależy od średnicy tortownicy)
  • ser żółty 300g,
  • papryka czerwona,
  • fasola czerwona 1 puszka,
  • kukurydza 1 puszka,
  • groszek zielony mrożony 150g,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 cebula biała,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mięso mielone wieprzowe 500g,
  • koncentrat pomidorowy 5 łyżeczek,
  • wegeta,
  • chili,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra
Przygotowanie:
 
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Groszek rozmrażamy. Na jednej z patelni podsmażamy mięso mielone. Gdy mięso będzie dobre dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy wegetą. W tym samym czasie na drugiej patelni szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy paprykę i smażymy około 5 minut. Paprykę wraz z cebulą przekładamy do mięsa, dodajemy zielony groszek i smażymy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę i kukurydzę – zdejmujemy z ognia.

Całość doprawiamy przyprawami. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Tortownicę smarujemy masłem, na spód kładziemy 2 tortille. Następnie wykładamy 1/3 farszu i posypujemy 1/3 startego sera. Postępujemy tak z kolejnymi dwoma warstwami. Całość zapiekamy 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu warto, żeby torcik postał co najmniej pół godziny – wtedy będzie się łatwiej kroił – nie będzie się rozpadał.
Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź