Dzisiaj przed Wami danie z nutą meksykańską 🙂 Być może nie wspominałam o tym wcześniej, ale kuchnia meksykańska to jedna z moich ulubionych kuchni świata. Już wcześniej pojawił się przepis na słodką przekąskę rodem z Meksyku, na pewno pojawią się na blogu zupa meksykańska, tortilla i chili con carne 😉
A dziś mam dla Was zapiekankę 🙂
Zapiekanka smakuje po prostu rewelacyjnie, wspaniale prezentuje się na talerzu, po pokrojeniu widać jej kolorowe warstwy. Dodatkowo można zaskoczyć znajomych taką formą podania zapiekanki - rzadko się zdarza piec zapiekankę w tortownicy 🙂 Polecam ją gorąco, na pewno każdemu zasmakuje 🙂
Składniki:
- 6 tortilli (wielkość tortilli zależy od średnicy tortownicy)
- ser żółty 300g,
- papryka czerwona,
- fasola czerwona 1 puszka,
- kukurydza 1 puszka,
- groszek zielony mrożony 150g,
- 1 cebula czerwona,
- 1 cebula biała,
- 2 ząbki czosnku,
- mięso mielone wieprzowe 500g,
- koncentrat pomidorowy 5 łyżeczek,
- wegeta,
- chili,
- papryka słodka,
- papryka ostra
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Groszek rozmrażamy. Na jednej z patelni podsmażamy mięso mielone. Gdy mięso będzie dobre dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy wegetą. W tym samym czasie na drugiej patelni szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy paprykę i smażymy około 5 minut. Paprykę wraz z cebulą przekładamy do mięsa, dodajemy zielony groszek i smażymy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę i kukurydzę – zdejmujemy z ognia.
Całość doprawiamy przyprawami. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Tortownicę smarujemy masłem, na spód kładziemy 2 tortille. Następnie wykładamy 1/3 farszu i posypujemy 1/3 startego sera. Postępujemy tak z kolejnymi dwoma warstwami. Całość zapiekamy 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu warto, żeby torcik postał co najmniej pół godziny – wtedy będzie się łatwiej kroił – nie będzie się rozpadał.
Życzę smacznego 🙂