Spaghetti ze szpinakiem to danie, które powstało pod wpływem 🙂 Dobrze czytacie, pod wpływem mojego kolegi Atrura, który pewnego dnia powiedział mi, że na jednej ze stołówek jadł pyszne spaghetti ze szpinakiem. Było to najlepsze spaghetti jakie kiedykolwiek jadł, niebo w gębie 🙂 W końcu spaghetti wcale nie musi być zawsze pomidorowe - wystarczy tylko ruszyć głową i pyszne danie będzie gotowe w mig.
Przedstawiam Wam dziś moja wariację na temat spaghetti ze szpinakiem i mięsem mielonym, naprawdę pycha 🙂
Składniki:
- 325 g mrożonego szpinaku,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g mięsa mielonego,
- śmietana kremówka 90g,
- makaron spaghetti 250g,
- pieprz,
- sól,
- wegeta,
- papryka ostra
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy cebulkę. Po chwili dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do całości dodajemy szpinak i smażymy aż do rozmrożenia szpinaku. Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone doprawiając do smaku wegetą.
Do szpinaku dodajemy śmietanę, dokładnie całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kolejno, gdy szpinak będzie już gotowy, dodajemy do niego podsmażone mięso mielone i dokładnie całość mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na talerz wykładamy porcję makaronu, a na niego kładziemy szpinak z mięsem mielonym. Posypujemy całość szczyptą ostrej papryki. Życzę smacznego 🙂