Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po przepis na pyszny sernik, do którego wykorzystałam czekoladę karmelową. Spód to pokruszone ciasteczka wymieszane z rozpuszczonym masłem. Masa serowa to twaróg sernikowy, cukier, jajka, śmietana 18%, czekolada karmelowa i mąka ziemniaczana. Sernik jest przepyszny i bardzo łatwy do przygotowania. Nie jest przesłodzony, ale taki w sam raz. Pieczemy go z naczyniem wypełnionym wrzącą wodą. Dzięki temu wychodzi aksamitny w smaku i równy jak stół, nie pęka. Odpowiedniej konsystencji nabiera po schłodzeniu w lodówce. Kropkę nad i stanowi karmelowa polewa. Polecam na zbliżające się święta.
Składniki:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 65g masła,
- MASA SEROWA:
- 750g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 100g cukru (1/2 szklanki),
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki śmietany 18%,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 200g czekolady karmelowej,
- POLEWA:
- 60ml śmietany 18% (1/4 szklanki),
- 100g czekolady karmelowej,
- DEKORACJA:
- kuleczki czekoladowe, suszone kwiaty
Przygotowanie:
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
* Ciasteczka Digestive kupuję w Netto.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół. Sernik pieczemy na środkowej półce piekarnika. A poziom niżej ustawiamy naczynie żaroodporne i napełniamy je do połowy wrzącą wodą.
* Najczęściej używam sera z wiaderka marki Piątnica lub z Wielunia Mój Ulubiony. Są to sery dobre jakościowo i polecam tylko te.
W rondelku podgrzewamy na małym ogniu śmietanę 18%. Zdejmujemy ją z ognia i dodajemy połamaną czekoladę karmelową. Zostawiamy na chwilkę. Następnie mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Czekoladę odstawiamy. Masa przed dodaniem do sera powinna być letnia, ale ciągle płynna. Drugim sposobem na rozpuszczenie czekolady w śmietance jest podgrzanie jest interwałowo w mikrofali.
Do misy miksera wkładamy ser twarogowy, cukier i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na wolnych obrotach miksera przez około 2 minuty do dobrego połączenia składników. Zbieramy szpatułką ser ze ścianek. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy po 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy masę czekoladową i miksujemy krótko, do połączenia składników. Masę serową przelewamy do przygotowanej tortownicy.
Sernik pieczemy około 65-70 minut. Brzegi sernika powinny być upieczone, a środek ma pozostać "luźny". Wyjmujemy naczynie z wodą i sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ostygnie to przenosimy go do lodówki na min. 12h. Wówczas usuwamy tortownicę i sernik dekorujemy polewą czekoladową.
POLEWA: W rondelku podgrzewamy na małym ogniu śmietanę 18% prawie do zagotowania. Zdejmujemy ją z ognia i dodajemy połamaną drobno czekoladę karmelową. Zostawiamy na chwilkę. Następnie mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Drugim sposobem na rozpuszczenie czekolady w śmietance jest podgrzanie jest interwałowo w mikrofali. Polewę wylewamy na wierzch sernika. Dekorujemy czekoladowymi kuleczkami i suszonymi kwiatami.
*Czekoladę karmelową używam marki Wedel.
Czy do masy serowej ta śmietana to taka słodka lana śmietana 18%? Czy kwaśna śmietana 18%? Pozdrawiam
Taka kwaśna, z kubeczka.
śmietana 18% zwykła kwaśna czy płynna jak do zupy ?
Taka gęsta będzie najlepsza.
Czy jeśli moja forma ma średnice 24cm czy muszę zwiększyć ilość składników?
Tak. Wówczas przygotowujemy półtorej porcji.