Pyszny pomysł na danie z jednej blachy - łosoś (wcześniej zamarynowany) pieczony razem z ziemniakami i brokułem. Wszystkie składniki pieczemy razem na blaszce z wyposażenia piekarnika. Dokładamy je stopniowo, aby upiekły się "w punkt". Ziemniaki wychodzą chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. A łosoś idealnie soczysty.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- ŁOSOŚ:
- 4 porcje łososia(4x125g),
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka oliwy o smaku cytrynowym,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- ZIEMNIAKI:
- 1kg ziemniaków,
- 2 łyżki oliwy o smaku cytrynowym,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki tymianku,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- 1/3 łyżeczki suszonego czosnku,
- Szczypta chili,
- DODATKOWO:
- 500g brokuła,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
BROKUŁ: Brokuł dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Dodajemy brokuły. Gotujemy 2 minuty. Następnie brokuły przekładamy do zimnej wody. Po kilku minutach brokuły wyjmujemy i pozostawiamy do osuszenia.
ŁOSOŚ: Mieszamy ze sobą składniki marynaty i polewą nią równomiernie łososia. Rybę odstawiamy do zamarynowania.
ZIEMNIAKI: Ziemniaki obieramy i kroimy w łódeczki. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wkładamy ziemniaki. Gotujemy je 8 minut. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Po tym czasie ziemniaki polewamy oliwą wymieszaną ze wszystkimi przyprawami. Ziemniaki mieszamy dokładnie tak, aby każdy ziemniak był pokryty przyprawami.
PRZYGOTOWANIE DANIA: Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni (góra-dół). Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy równomiernie ziemniaki i pieczemy 15 minut.
Następnie blaszkę z ziemniakami wyjmujemy. Temperaturę zwiększamy do 250 stopni. Ziemniaki rozsuwamy i układamy łososia i brokuły. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut.
Życzę smacznego!
Uwaga:
- Jeśli nie posiadacie oliwy cytrynowej to można użyć zwykłej oliwy z oliwek. Wówczas proponuję zwiększyć ilość soku z cytryny.