Zapraszam dziś na pyszne mięciutkie, puszyste, lekkie jak piórko, maślane bułeczki, łatwe do przygotowania, uzależniające, rozpływające się w ustach.
Pan de Mallorca czyli chleb z Majorki to wyśmienity wypiek z Puerto Rico. Według wielu źródeł powstał z hiszpańskiego chleba Ensaimada (chleba z Majorki), ale podobnie jak większość kuchni portorykańskiej, mieszkańcy przejęli przepis i uczynili częścią swojej kuchni. Prezentowane dziś bułeczki można znaleźć w większość lokalnych piekarni w Puerto Rico. Ich cechą charakterystyczną jest kształt ślimaka i smak maślany. Świetnie smakują o poranku podane z filiżanką kawy czy herbaty. Możecie odrywać po kawałku ciasta, a możecie je też przekroić na pół i posmarować jeszcze cienką warstwą masła.
Te pyszne bułeczki są mało słodkie. Ich słodycz regulujemy poprzez dodatek cukru pudru na wierzchu. A więc możemy zajadać się nimi na słodko i wytrawnie. Co więcej jeśli zostanie Wam (co jest raczej niemożliwe) niezjedzonych bułeczek to możecie je pokroić i podsmażyć na maśle niczym tosty francuskie.
Bułeczki są oczywiście najlepsze pierwszego dnia (jak to bywa z ciastem drożdżowym). Ale przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku będą też smaczne drugiego dnia. Sakiem mogą odrobinę przypominać francuską brioche, ale na pewno są dużo prostsze i szybsze do przygotowania.
Więcej przepisów na słodkości z kuchni hiszpańskiej
Najbardziej delikatne, puszyste i maślane bułeczki jakie kiedykolwiek jadłam.
Pan de Mallorca czyli słodkie bułki z Majorki
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- ¾ szklanki mleka,
- ½ szklanki ciepłej wody,
- 1/3 szklanki cukru,
- 3 żółtka,
- ½ szklanki rozpuszczonego masła (około 115g),
- 7g drożdży suszonych,
- 3 i ½ - 4 szklanki mąki pszennej,
- ¼ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- DODATKOWO:
- 4 łyżki rozpuszczonego masła (około 50-60g),
- Cukier puder do oprószenia bułeczek,
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml. W ciepłej wodzie rozpuszczamy suszone drożdże. Dodajemy szczyptę cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i drożdże ostawiamy na 5 minut.
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę jajeczną. Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Mleko razem z zaczynem, solą i aromatem waniliowym dodajemy do żółtek, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Być może będziemy potrzebowali tylko 3 i ½ szklanki, a nie 4 szklanki. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Po dodaniu masła ciasto wyrabiamy przez kilka minut, będzie klejące. Po wyrobieniu ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (około 1- 1,5h). Powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 45x35cm. Powstały prostokąt smarujemy równomiernie rozpuszczonym i przestudzonym masłem (4 łyżki). Ostrym nożem kroimy prostokąt wzdłuż dłuższego boku na 10 pasków. Każdy z paseczków zwijamy tworząc kształt ślimaczka. Dokładnie zlepiamy koniec ciasta, aby bułeczki nie otworzyły się podczas pieczenia. Ślimaczki układamy na blaszce, jeden obok drugiego. Zachowujemy pewne odległości, bo ślimaczki urosną podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy i pozostawiamy bułeczki na 45-60 minut do ponownego podrośnięcia.
* Jeśli masz ochotę to możesz zrobić kilkanaście mniejszych bułeczek. Potnij wówczas ciasto na więcej pasków. Czas pieczenia będzie wówczas odrobinę krótszy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Bułeczki pieczemy około 12-18 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu bułeczki studzimy i oprószamy cukrem pudrem..
Życzę smacznego 🙂
Pysznościowe ….
Dziękuję 😉
Bardzo mięciutkie i pyszne 🙂 pierwszy raz wyszlo mi tak dobre ciasto drożdżowe 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowało ?
Są rewelacyjne przepis łatwy. Dziekuje slicznie.
Polecam się na przyszłość ❤️
Są przepyszne!! Jeszcze ciepłych prosto z blaszki zniknęła połowa?
Wyszły idealne ? Cieszę się, że smakowały ?
Zarabiaste, pulchne, mięciutkie smaczne ? poprostu idealne z masłem z dżemem, z czekoladą. Pychotka polecam
Bardzo mi miło 😉
Kurcze nie za dużo tego masła? Dodałam te pół szklanki i moje ciasto pływało w tym maśle :/
Monika, ilość masła jest odpowiednia. Po dodaniu masła trzeba ciasto jeszcze wyrabiać kilka minut.
Bułeczki super mięciutkie, smaczne poprostu niebo w gębie ? polecam z całego serca
Piękne 🙂 Cieszę się, że smakują 🙂
Czy można przed zawinięciem posmarować ciasto np masłem z cynamonem?
Myślę, że można ? Ciasto przed zwinięciem smarujemy już 4 łyżkami rozpuszczonego masła więc możesz dodatkowo posypać cynamonem.
Są rewelacyjne przepis łatwy. Dziekuje slicznie.
Wyszły idealne! ❤️
Bułeczki wyszły puszyste i mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. Córci najbardziej smakują z masłem.
Jakie piękne ? Mnie też smakowały najbardziej posmarowane masełkiem.
Pyszne bułeczki. Bardzo delikatne i puszyste?? . Wszystkie zniknęły więc to najlepsza z możliwych recenzji ?
Aniu pięknie się prezentują ? Cieszę się, że smakowały ?
Pyszne, miękkie, delikatne, znikaja w mig:)
Wyszły idealnie! 🙂
Są przepyszne ?
Przepiękne 🙂
Przepyszne ?
Wyglądają idealnie ?
Fenomenalny przepis ? dziękuję!! 🙂
Bardzo mi miło ?
Bułeczki są przepyszne, ciasto jest takie mięciutkie a po upieczeniu to rozkosz dla podniebienia 😋😋😍
Bardzo mi miło ♥️
Bardzo pyszne bułeczki 😊
Dzieci zajadały się i bardzo im smakowały, fajnie się je odrywająć po kawałeczku. Polecam😊
Bardzo dziękuję ♥️