Niby zwykłe, ale jednak są to niezwykłe bułeczki z jabłkami. A to wszystko za sprawą nadziania ich po upieczeniu bitą śmietaną. Bita śmietana pasuje do każdego owocu, a tym bardziej do jabłek. Bułeczki są niezwykle miękkie i puszyste. Kropkę nad i stanowi kruszonka. Nadzienie jabłkowe można przygotować kilka dni wcześniej lub użyć gotowych prażonych jabłek. Te bułeczki wprost rozpływają się w ustach, gorąco polecam 😉
SKŁADNIKI (15 sztuk):
- CIASTO:
- 500g mąki,
- 50g świeżych drożdży,
- Szczypta soli,
- 3 żółtka,
- ¼ szklanki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 szklanka mleka,
- 125 g masła,
- NADZIENIE JABŁKOWE:
- 1 kg jabłek (najlepiej odmiany antonówka, reneta),
- 3-4 łyżki cukru,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1-2 łyżeczki cynamonu,
- KRUSZONKA:
- 50 g mąki,
- 35 g masła,
- 25g cukru pudru,
- Kilka kropel aromatu waniliowego,
- BITA ŚMIETANA:
- 400g śmietany kremówki,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- 1-2 śmietan fixy,
- DODATKOWO:
- 1 jajko,
- 1 łyżka mleka,
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE JABŁKOWE: Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Kolejno ścieramy je na grubych oczkach tarki. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier. Następnie dodajemy starte jabłka oraz sok z cytryny. Jabłka smażymy często mieszając około 10-15 minut. Jabłka po tym czasie powinny zmięknąć i zrobić się gęste. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon. Jabłka zdejmujemy z ognia i studzimy.
CIASTO: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i kilka łyżek mąki, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia.
W tym czasie żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy zaczyn drożdżowy, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę.
Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozcieramy między palcami, aby otrzymać kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy kilka minut i dzielimy na 15 części (po 67g każda). Każdą z części rozpłaszczamy i nakładamy po łyżce nadzienia jabłkowego. Bułeczki dokładnie zlepiamy i formujemy okrągły kształt. Gotowe bułeczki układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy je na kilkanaście minut pod przykryciem, aby podrosły. Wówczas smarujemy je jakiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w dwóch partiach około 20-25 minut w 180 stopniach aż do zarumienienia.
Po upieczeniu bułeczki studzimy. Następnie nadziewamy je bitą śmietaną.
BITA ŚMIETANA: Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Przekładamy ją do szprycy z długą, podłużną końcówką do nadziewania i nadziewamy bułeczki nakłuwając je z boku.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Gdyby zostało nam nadzienia jabłkowego to możemy wykorzystać je do naleśników.
Bardzo mi miło że trafiłam na Twoje przepisy, piękne zdjęcia i odkryłam Blog. Będę tu zaglądała na pewno, I czerpała inspiracje zaglebiajac tajniki sztuki kulinarnej.Pozdrawiam pasjonatke gotowania?♥️?
Batika bardzo dziękuję za miłe słowa ? I zapraszam do smakowania mojej kuchni ?