Bułeczki z jabłkami i bitą śmietaną

Niby zwykłe, ale jednak są to niezwykłe bułeczki z jabłkami. A to wszystko za sprawą nadziania ich po upieczeniu bitą śmietaną. Bita śmietana pasuje do każdego owocu, a tym bardziej do jabłek. Bułeczki są niezwykle miękkie i puszyste. Kropkę nad i stanowi kruszonka. Nadzienie jabłkowe można przygotować kilka dni wcześniej lub użyć gotowych prażonych jabłek. Te bułeczki wprost rozpływają się w ustach, gorąco polecam 😉

Bułeczki z jabłkami i bitą śmietaną

Bułeczki z jabłkami i bitą śmietaną

SKŁADNIKI (15 sztuk):

  • CIASTO:
  • 500g mąki,
  • 50g świeżych drożdży,
  • Szczypta soli,
  • 3 żółtka,
  • ¼ szklanki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 szklanka mleka,
  • 125 g masła,
  • NADZIENIE JABŁKOWE:
  • 1 kg jabłek (najlepiej odmiany antonówka, reneta),
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1-2 łyżeczki cynamonu,
  • KRUSZONKA:
  • 50 g mąki,
  • 35 g masła,
  • 25g cukru pudru,
  • Kilka kropel aromatu waniliowego,
  • BITA ŚMIETANA:
  • 400g śmietany kremówki,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 1-2 śmietan fixy,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mleka,

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE JABŁKOWE: Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Kolejno ścieramy je na grubych oczkach tarki. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier. Następnie dodajemy starte jabłka oraz sok z cytryny. Jabłka smażymy często mieszając około 10-15 minut. Jabłka po tym czasie powinny zmięknąć i zrobić się gęste. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon. Jabłka zdejmujemy z ognia i studzimy.

CIASTO: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i kilka łyżek mąki, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia.

W tym czasie żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy zaczyn drożdżowy, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę.

Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozcieramy między palcami, aby otrzymać kruszonkę.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy kilka minut i dzielimy na 15 części (po 67g każda). Każdą z części rozpłaszczamy i nakładamy po łyżce nadzienia jabłkowego. Bułeczki dokładnie zlepiamy i formujemy okrągły kształt. Gotowe bułeczki układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy je na kilkanaście minut pod przykryciem, aby podrosły. Wówczas smarujemy je jakiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w dwóch partiach około 20-25 minut w 180 stopniach aż do zarumienienia.

Po upieczeniu bułeczki studzimy. Następnie nadziewamy je bitą śmietaną.

BITA ŚMIETANA: Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Przekładamy ją do szprycy z długą, podłużną końcówką do nadziewania i nadziewamy bułeczki nakłuwając je z boku.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Gdyby zostało nam nadzienia jabłkowego to możemy wykorzystać je do naleśników.

Bułeczki z jabłkami i bitą śmietaną

Bułeczki z jabłkami i bitą śmietaną





2 komentarzy

  1. Bardzo mi miło że trafiłam na Twoje przepisy, piękne zdjęcia i odkryłam Blog. Będę tu zaglądała na pewno, I czerpała inspiracje zaglebiajac tajniki sztuki kulinarnej.Pozdrawiam pasjonatke gotowania?♥️?

    • cukiereczek

      Batika bardzo dziękuję za miłe słowa ? I zapraszam do smakowania mojej kuchni ?

Zostaw odpowiedź