To już kolejny przepis na placki z jabłkami na blogu. Tym razem głównym składnikiem ciasta jest kefir. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać rózgą lub mikserem, dodać pokrojone jabłka i smażyć. Placuszki są puszyste i mięciutkie. Dodatkowo do ciasta możemy dodać odrobinę rodzynek. Są mało słodkie. Ich słodycz zależy od odmiany użytych jabłek. Dodatkowo dodam, że placki całkiem dobrze się odgrzewają.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody,
- Szczypta soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- Szczypta cynamonu,
- 400ml kefiru,
- 2 jajka,
- 2 jabłka,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w cienkie plasterki.
Wszystkie składniki na placuszki umieszczamy w misce. Miksujemy je krótko mikserem lub mieszamy rózgą kuchenną do otrzymania jednolitego, gładkiego ciasta.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nakładamy po łyżce ciasta i smażymy placuszki na rumiano z obu stron na małym ogniu.
Placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Do ciasta możemy dodać także rodzynki.
Bardzo smaczne, zrobione na kolację i zjedzone błyskawcznie, pycha ?.
Marzena super! Cieszę się, że smakowały ?
Jak zrobić żeby były złociste na malutkim ogniu nasaczają się tłuszczem a na większym są surowe w środku i spalone ☹️
Zosia trzeba je smażyć na średnim ogniu w odpowiedniej temperaturze tłuszczu ? Po kilku usmażonych placuszkach powinnaś już zaobserwować czy olej jest dobrze rozgrzany i czy placki nie wychodzą surowe w środku.
Placuszki są cudowne! Po powrocie do domu zostały same resztki. Wszystkim smakowały,polecam.
Magdalena bardzo cieszę się, że smakowały 😉