Karkówka po cygańsku

Prezentuję Wam dziś kolejny przepis na zapiekaną karkówkę. Jest to karkówka zapiekana na słodko-kwaśno z papryką i pieczarkami. Jest bardzo szybka i prosta do przygotowania. Wystarczy wieczorem zamarynować mięso, następnego dnia je podsmażyć, dodać warzywa, sos i całość zapiec. Jedyną pracę w sumie jaką musimy wykonać to pokrojenie wszystkich składników i podsmażenie mięsa. Jeśli zapomnicie zamarynować mięsa to nic nie szkodzi. Spokojnie możecie je oprószyć przyprawami tuż przed smażeniem.

Karkówka po 1,5 - 2 godzinach spędzonych w piekarniku smakuje naprawdę wyśmienicie. Jest mięciutka i soczysta. Wprost rozpływa się w ustach. To jeden z moich ulubionych sposobów na karkówkę. Podaję ją na świąteczny obiad i różne rodzinne imprezy. Jako dodatek podaje zazwyczaj kopytka lub gnocchi, kaszę bulgur lub pieczywo i kiszone ogórki.

Bardzo polecam! Pokochacie ten smak.

Więcej przepisów na zapiekaną karkówkę:

Karkówka po cygańsku

Karkówka po cygańsku

Plastry karkówki pieczone w pysznym słodko-kwaśnym sosie z papryką i pieczarkami. Idealna na świąteczny obiad.

Karkówka po cygańsku

SKŁADNIKI (6-8 porcji):

  • 1,5 kg karkówki,
  • 500g pieczarek,
  • 2 papryki,
  • 3 cebule,
  • Mąka do panierowania,
  • Smalec do smażenia,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • ZALEWA:
  • ¾ szklanki pikantnego ketchupu (około 240g),
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki octu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 płaskie łyżki cukru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • Szczypta słodkiej i ostrej papryki,

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

Karkówkę kroimy na plastry grubości 1cm. Każdy z plastrów oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką i nacieramy odrobiną oleju. Plastry karkówki układamy w pojemniku i odstawiamy na noc do lodówki do zamarynowania.

Następnego dnia plastry karkówki panierujemy w mące i smażymy na rumiano z obu stron na smalcu. Nadmiar mąki strzepujemy Mięso układamy na dnie dużego naczynia żaroodpornego.

*Jeśli nasze naczynie ma małą powierzchnie, a jest wysokie, to można układać warstwy mięsa i warzyw (pieczarek, cebuli i papryki), mięsa, warzyw...a całość na koniec zalać przygotowaną zalewą.

Karkówka po cygańsku - przygotowanie

Karkówka po cygańsku - przygotowanie

Umyte pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i smażymy pieczarki do momentu aż cała woda z nich wyparuje. Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Umytą paprykę kroimy w paseczki po usunięciu gniazd nasiennych. Składniki zalewy mieszamy ze sobą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, góra-dół.

Karkówka po cygańsku - przygotowanie

Karkówka po cygańsku - przygotowanie

Na mięso wykładamy równomiernie cebule, pieczarki i paprykę. Całość polewamy przygotowaną zalewą. Naczynie przykrywamy i pieczemy około 1,5-2h.

Karkówka po cygańsku przed pieczeniem

Karkówka po cygańsku przed pieczeniem

15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie, aby sos odparował i zgęstniał.

Życzę smacznego 🙂

Karkówka po cygańsku

Karkówka po cygańsku

 





2 komentarzy

  1. Przepyszna! Mięciutka, soczyste i aromatyczna. Polecam tez pulpeciki po cygańsku. Dziękuję za ten przepis 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ♥️

Zostaw odpowiedź