Prezentuję Wam dziś kolejny przepis na zapiekaną karkówkę. Jest to karkówka zapiekana na słodko-kwaśno z papryką i pieczarkami. Jest bardzo szybka i prosta do przygotowania. Wystarczy wieczorem zamarynować mięso, następnego dnia je podsmażyć, dodać warzywa, sos i całość zapiec. Jedyną pracę w sumie jaką musimy wykonać to pokrojenie wszystkich składników i podsmażenie mięsa. Jeśli zapomnicie zamarynować mięsa to nic nie szkodzi. Spokojnie możecie je oprószyć przyprawami tuż przed smażeniem.
Karkówka po 1,5 - 2 godzinach spędzonych w piekarniku smakuje naprawdę wyśmienicie. Jest mięciutka i soczysta. Wprost rozpływa się w ustach. To jeden z moich ulubionych sposobów na karkówkę. Podaję ją na świąteczny obiad i różne rodzinne imprezy. Jako dodatek podaje zazwyczaj kopytka lub gnocchi, kaszę bulgur lub pieczywo i kiszone ogórki.
Bardzo polecam! Pokochacie ten smak.
Więcej przepisów na zapiekaną karkówkę:
- Karkówka pieczona w ketchupie z warzywami,
- Karkówka po żydowsku,
- Karkówka pieczona z pomidorami,
- Karkówka pieczona w coli.
Plastry karkówki pieczone w pysznym słodko-kwaśnym sosie z papryką i pieczarkami. Idealna na świąteczny obiad.
Karkówka po cygańsku
SKŁADNIKI (6-8 porcji):
- 1,5 kg karkówki,
- 500g pieczarek,
- 2 papryki,
- 3 cebule,
- Mąka do panierowania,
- Smalec do smażenia,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka papryka,
- ZALEWA:
- ¾ szklanki pikantnego ketchupu (około 240g),
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżki octu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka musztardy,
- 2 płaskie łyżki cukru,
- 3 ząbki czosnku,
- Szczypta słodkiej i ostrej papryki,
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
Karkówkę kroimy na plastry grubości 1cm. Każdy z plastrów oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką i nacieramy odrobiną oleju. Plastry karkówki układamy w pojemniku i odstawiamy na noc do lodówki do zamarynowania.
Następnego dnia plastry karkówki panierujemy w mące i smażymy na rumiano z obu stron na smalcu. Nadmiar mąki strzepujemy Mięso układamy na dnie dużego naczynia żaroodpornego.
*Jeśli nasze naczynie ma małą powierzchnie, a jest wysokie, to można układać warstwy mięsa i warzyw (pieczarek, cebuli i papryki), mięsa, warzyw...a całość na koniec zalać przygotowaną zalewą.
Umyte pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i smażymy pieczarki do momentu aż cała woda z nich wyparuje. Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Umytą paprykę kroimy w paseczki po usunięciu gniazd nasiennych. Składniki zalewy mieszamy ze sobą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, góra-dół.
Na mięso wykładamy równomiernie cebule, pieczarki i paprykę. Całość polewamy przygotowaną zalewą. Naczynie przykrywamy i pieczemy około 1,5-2h.
15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie, aby sos odparował i zgęstniał.
Życzę smacznego 🙂
Przepyszna! Mięciutka, soczyste i aromatyczna. Polecam tez pulpeciki po cygańsku. Dziękuję za ten przepis 🙂
Bardzo dziękuję ♥️