Deser chia z musem truskawkowym nie zawiera cukru, a mimo to jest słodki. Jest bardzo zdrowy, zawiera dużo błonnika; sprawi, że będziemy długo syci. Polecam go osobom dbającym o linię.
Warto wzbogacić swoją dietę o nasiona chia (inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej). Wpływają bowiem pozytywnie na pracę naszych jelit; dbają o mocne zęby i kości; hamują wzrost komórek nowotworowych, zwłaszcza raka szyjki macicy i raka sutka u kobiet; dbają o naszą wagę.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- PUDDING:
- 4 łyżki nasion chia,
- ½ szklanki zimnej wody,
- 1 banan,
- 200g gęstego jogurtu naturalnego,
- TRUSKAWKI:
- 200g truskawek,
- ewentualnie 1 łyżka miodu,
PRZYGOTOWANIE:
Nasiona chia zalewamy zimną wodą, mieszamy. Odstawiamy je na pół godziny, aby napęczniały. Otrzymamy wówczas gęsty kleik. Nasiona mieszamy 2-3 razy podczas pęcznienia. Banana miksujemy z jogurtem za pomocą blendera na gładki mus. Powstały mus łączymy z nasionami chia i mieszamy. Gotowy pudding rozkładamy do dwóch szklanek i odstawiamy do lodówki.
Truskawki miksujemy blenderem na gładki mus. Możemy posłodzić je miodem. Mus truskawkowy wykładamy do szklanek. Deser podajemy schłodzony.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Cała potrawa zawiera około 607kcal. W tym:
- węglowodany – 89g,
- białko – 20g,
- tłuszcz – 18g,
- błonnik – 20g.
Proponuję podanie dwóch porcji po około 304kcal. To danie proponuję podać na deser lub drugie śniadanie lub przekąskę.
Jak zawsze pychota!
Monika dziękuję ?
Nawet nasz niespełna roczny synek uwielbia ten deser. Szybki i zdrowy, tak jak lubie 🙂
Cieszę się, że smakuje 🙂