Sernik z musem jagodowym

Piekłam już sernik z jagodami w kruchym cieście. Piekłam sernik jagodowy. A dzisiaj proponuję przygotowanie sernika z jagodowym musem. Smakuje tak jak wygląda czyli przepysznie! Jest niezwykle kremowy i delikatny. Najlepszy po kilku godzinach spędzonych w lodówce.

Sernik z jagodową pianką

Sernik z jagodową pianką

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 80g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 1 szklanka śmietany kremówki (30 lub 36%),
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 duże jajka,
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej,
  • MUS JAGODOWY:
  • 300g jagód,
  • 80g cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 400g śmietany kremówki (30 lub 36%),
  • 15g żelatyny + ¼ szklanki gorącej wody,
  • DEKORACJA:
  • 200g śmietany kremówki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • Jagody,
  • Listki mięty,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni (góra-dół).

Do większej miski wkładamy ser twarogowy, śmietanę kremówkę, cukier i cukier waniliowy. Miksujemy razem przez około 1 minutę aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Na sam koniec dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią.

Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

MUS JAGODOWY: Jagody umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy je przez kilka minut aż zaczną się rozpadać. Co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy je z ognia i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Powstały jagodowy mus studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z jagodowym musem. Mus z żelatyną zostawiamy ewentualnie do przestygnięcia. Powinien być letni. Mus wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia składników. Należy postępować szybko, bo masa jest zimna i szybko tężeje.

Masę jagodową wykładamy na ostudzony sernik, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki, a minimum na 2 godziny.

DEKORACJA: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy ją do szprycy zakończonej tylką gwiazdką. Ubitą śmietaną dekorujemy wierzch sernika. Wykładamy po kilka jagód i listki mięty.

Życzę smacznego 🙂

Sernik z jagodową pianką

Sernik z jagodową pianką

Sernik z jagodową pianką

Sernik z jagodową pianką





18 komentarzy

  1. Czy można zamiast jagód dodać borówki i czy wtedy proporcje (cukru, cytryny) będą takie same ?

    • cukiereczek

      Paula można dodać borówki, ale wówczas dałabym troszkę więcej soku z cytryny, może dwie łyżki. Cukier zostawiłabym bez zmian. Ewentualnie jak po połączeniu śmietany i borówek pianka będzie mało słodka to możesz dodać cukru pudru do smaku 🙂

      • Witam. Czy można użyć mrożonych borówek? Z góry dziękuję za odpowiedź.

        • cukiereczek

          Tak?

        • AK

          Chciałam zapytać, jak oddzielić na końcu ciasto od formy?
          Otwierając tortownicę niestety, ale brzegi brzydko mi się ponadrywały i są nierówne 🙁
          Może ciasto powinno się ocieplić po wyjęciu z lodówki?
          Pozdrawiam

          • cukiereczek

            Trzeba je odkroić nożem i ładnie odchodzi od formy ♥️ Nie trzeba go ocieplać, a nawet lepiej jak jest schłodzone ☺️

  2. Mam pytanie czy mus jagodowy, malinowy i z białej czekolady z przepisów sernik z musem sprawdzi się jako przełożenie tortu czy jest za delikatny?
    pozdrawiam,
    Katarzyna

  3. Aga

    Witam ile szklanek to 400 g tej smietanki ?

    • cukiereczek

      Około 1 i 1/2 szklanki

  4. Aga

    A zamiast żelatyny mozna dodać galaretke ?

    • cukiereczek

      Raczej nie. To już będzie inny smak…

  5. A czy można taka mase jagodowa dac na sernik na zimno ?

    • cukiereczek

      Pewnie, że można 😏

Zostaw odpowiedź