Pina colada to słodki karaibski drink, którego głównymi składnikami są: rum, śmietanka kokosowa i sok z ananasa. Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam babeczki inspirowane tym słynnym napojem. Ananas i mleczko kokosowe występuję w cieście, a krem posypujemy wiórkami kokosowymi. Wiórki kokosowe możemy dodatkowo podprażyć na suchej patelni na rumiano. Będą wówczas pięknie ozdabiały babeczki. Każdą babeczkę możemy dodatkowo ozdobić plastrem świeżego ananasa i kandyzowaną wiśnią. Uważam, że super pasują tutaj małe parasolki 🙂
Te babeczki sprawdzą się idealnie na imprezach karnawałowych, a także dziecięcych przyjęciach.
SKŁADNIKI :
- BABECZKI:
- 1 i 2/3 szklanki mąki,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej,
- ¼ łyżeczki soli,
- 115 g masła,
- ¾ szklanki cukru,
- 2 duże jajka,
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego,
- 1/3 szklanki soku z puszki z ananasa,
- 1 szklanka pokrojonego drobno ananasa z puszki,
- 1 jajko,
- KREM:
- 225g sera Philadelphia (lub innego kremowego),
- 75g masła,
- 1 i 1/8 szklanki cukru pudru,
- 1 i ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
- DODATKOWO:
- 12 kandyzowanych wiśni,
- Wiórki kokosowe,
PRZYGOTOWANIE:
BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Sok z ananasa mieszamy z mleczkiem kokosowym. Ananasa z puszki drobno kroimy i dobrze odsączamy z soku. Odmierzamy 1 szklankę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W misce umieszczamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej (około 5 minut). Dodajemy 1 jajko i ucieramy 30 sekund. Dodajemy drugie jajko i ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy na przemian w trzech turach składniki suche i mokre czyli sok z ananasa i mąkę. Mieszamy wówczas na małych obrotach miksera tylko do połączenia składników. Nie miksujemy zbyt długo. Powinny być ciągle widoczne „ciapki” mąki. Dodajemy pokrojonego drobno ananasa i mieszamy krótko tylko do połączenia.
Ciasto rozkładamy pomiędzy 12 papilotek. Powinny być wypełnione prawie do pełna. Babeczki pieczemy około 19-23 minuty (do suchego patyczka).
Babeczki studzimy w formie muffinkowej. Gdy wystygną ozdabiamy je kremem.
KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej (około 5 minut). Dodajemy serek w trzech turach i cały czas ucieramy.
Krem umieszczamy w szprycy lub rękawie cukierniczym z okrągłą tylką. Układając tylkę nad środkiem babeczki wyciskamy krem. Krem posypujemy wiórkami kokosowymi. Wyciskamy drugą, mniejszą porcję kremu. Na wierzchu układamy kandyzowaną wiśnię.
Babeczki przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli nie mamy mleczka kokosowego możemy użyć zwykłego mleka.