Zupa brokułowa z serkiem topionym

Delikata, kremowa i sycąca – tak w trzech słowach można opisać tę zupę. Zupę przygotujemy w góra pół godziny. Najpierw obieramy i ścieramy warzywa korzeniowe, kroimy ziemniaki w kostkę, a brokuła dzielimy na małe różyczki. Następnie warzywa obsmażamy, zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut. Na koniec dodajemy serek i śmietanę i gotowe ;) Warto do przygotowania zupy użyć domowego bulionu czy rosołu. Ma on wyraźny wpływ na smak zupy. Zupę podajemy samą lub z kromką pieczywa.

Zupa brokułowa z serkiem topionym

Zupa brokułowa z serkiem topionym

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 500g brokuła,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • Kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 100g serka topionego naturalnego,,
  • 6-7 szklanek bulionu drobiowego (lub warzywnego),
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 1 łyżka mąki,
  • Szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka koperku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Z brokuła odkrawamy twardą łodygę i dzielimy go na małe różyczki. Marchewkę, selera i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dokładnie płuczemy.

W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę i smażymy ją około 5 minut aż zrobi się szklista. Dodajemy starte warzywa i ziemniaki. Smażymy razem około 5 minut często mieszając. Warzywa zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Gotujemy razem przez 15 minut.

Po tym czasie dodajemy różyczki brokuła i gotujemy zupę jeszcze 5 minut. W tym czasie do miski wkładamy pokrojony serek topiony i śmietanę. Zalewamy go 1-2 chochlami gorącej zupy i mieszamy do rozpuszczenia serka. Rozrobiony serek wlewamy do zupy i mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdyby zupa wydawała nam się za rzadka to zagęszczamy ją 1 łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Zupę zdejmujemy z ognia i dodajemy koperek. Mieszamy.

Życzę smacznego :)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź