Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Sezon na paprykę w pełni. TUTAJ możecie zobaczyć jak ją przygotować na kilkadziesiąt sposobów. Na blogu znajdziecie przepis na zupę z dodatkiem papryki. Dzisiaj proponuję Wam zupę krem z pieczonej papryki, a więc papryka gra w niej główną rolę. To przepis na bardzo zdrową zupę. Mamy w niej mnóstwo warzyw i ziarna słonecznika. Zupa jest prosta i szybka do przygotowania zwłaszcza, gdy warzywa upieczemy wcześniej to samo przygotowanie zupy zajmie nam dosłownie 10 minut. Zupa świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Możemy zajadać się nią samą lub podawać z grzankami. Myślę, że świetnym dodatkiem będą do niej grzanki z pesto (tzn. kromki bułki lub chleba posmarowane pesto i zapieczone w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 5 minut).

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • 4 papryki (960g),
  • 6 średnich pomidorów lub 3 duże (780g),
  • 2 pory (200g),
  • 20g ziaren słonecznika,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2,5 – 3 szklanki bulionu warzywnego,
  • ½ łyżeczki kolendry,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • Sól,
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Umyte pomidory kroimy na pół i wykrawamy ewentualnie twardą część. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce, dodajemy ziarna słonecznika. Najlepiej warzywa ułożyć tak, aby nie leżały na sobie, skórką do góry. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Warzywa zapiekamy przez 45 minut. Gdyby zaczęły się przypalać z wierzchu to przykrywamy je folią aluminiową.

Po upieczeniu warzywa studzimy. Następnie ściągamy z nich skórkę, pozostawiamy sam miąższ.




Pora kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy pora i smażymy go 7-10 minut aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy: kolendrę, słodką i ostrą paprykę. Zalewamy całość bulionem i zagotowujemy. Dodajemy warzywa z ziarnami i ponownie zagotowujemy. Zupę gotujemy jeszcze 5 minut i zdejmujemy z ognia. Pozwalamy jej trochę ostygnąć i miksujemy ją blenderem na gładki krem. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Cała zupa będzie zawierała około 811kcal. Proponuję podanie 3 porcji - jeśli zupę chcemy zjeść na lunch, lub 2 porcji - jeśli zupę chcemy zjeść na obiad.

Wówczas (zakładając 3 porcje) jedna porcja zupy będzie zawierała około 270kcal, w tym:

  • węglowodany – 36,8g,
  • białko – 9,9g,
  • tłuszcz – 14,8g,
  • błonnik – 11,9g.

Zupę proponuję podać na lunch lub obiad.





1 Komentarz

  1. Kasiu, super. Tylko podczas smażenia pora nie dodajemy mielonej papryki bo wychodzi gorzkie.

    Pozdrawiam

Zostaw odpowiedź