Kurczak w orzechowej glazurze na sposób amerykański

Masło orzechowe to świetny dodatek do dań wytrawnych. Miałam się okazję przekonać o tym przygotowując kurczaka z brokułami. Poniższe udka również zasługują na uwagę. Są delikatnie słodkie, soczyste i zdecydowanie ostre. Mają w sobie to coś co sprawia, że sięgaliśmy po kolejne :-) Gorąco zachęcam do ich przygotowania :-)

 

 

Składniki:

 

  • 1 kg pałek z kurczaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • MARYNATA:
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 4 łyżki wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki ostrej papryki,
  • 1 i 1/3 łyżki miodu,
  • 1 i 1/3 łyżki octu,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,

 

Przygotowanie:

 

Mięso dokładnie myjemy, usuwamy skórę i osuszamy. Pałki oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy je na patelni na rumiano z każdej strony. Mięso układamy w żaroodpornej formie wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy je około 30 minut w 200 stopniach. W połowie pieczenia obracamy je. Gdyby zaczęły się spiekać to przykrywamy je folią.




W tym czasie przygotowujemy marynatę. Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty, mieszamy aż do połączenia. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Polewamy go przygotowaną marynatą tak, aby marynata pokryła każdą porcję mięsa. Pieczemy jeszcze 10-15 minut. Podajemy na ciepło np. z frytkami lub grzankami. Życzę smacznego :)

Uwaga:

Do przygotowania marynaty można użyć masła orzechowego typu crunchy (z kawałkami orzechów) lub smooth (gładkiego).

 

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij