Kurczak w orzechowej glazurze na sposób amerykański

Masło orzechowe to świetny dodatek do dań wytrawnych. Miałam się okazję przekonać o tym przygotowując kurczaka z brokułami. Poniższe udka również zasługują na uwagę. Są delikatnie słodkie, soczyste i zdecydowanie ostre. Mają w sobie to coś co sprawia, że sięgaliśmy po kolejne 🙂 Gorąco zachęcam do ich przygotowania 🙂

 

 

Składniki:

 

  • 1 kg pałek z kurczaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • MARYNATA:
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 4 łyżki wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki ostrej papryki,
  • 1 i 1/3 łyżki miodu,
  • 1 i 1/3 łyżki octu,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,

 

Przygotowanie:

 

Mięso dokładnie myjemy, usuwamy skórę i osuszamy. Pałki oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy je na patelni na rumiano z każdej strony. Mięso układamy w żaroodpornej formie wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy je około 30 minut w 200 stopniach. W połowie pieczenia obracamy je. Gdyby zaczęły się spiekać to przykrywamy je folią.

W tym czasie przygotowujemy marynatę. Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty, mieszamy aż do połączenia. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Polewamy go przygotowaną marynatą tak, aby marynata pokryła każdą porcję mięsa. Pieczemy jeszcze 10-15 minut. Podajemy na ciepło np. z frytkami lub grzankami. Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

Do przygotowania marynaty można użyć masła orzechowego typu crunchy (z kawałkami orzechów) lub smooth (gładkiego).

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź